Musiikkiterapeutti
Musiikkiterapeutti antaa musiikkiterapiaa, joka on kuntoutus- ja hoitomuoto. Terapiatyön lisäksi musiikkiterapeutti voi toimia neuvonta-, konsultaatio- ja koulutustehtävissä. Musiikkiterapeutteja työskentelee mm. erikoissairaanhoidossa ja sosiaalialalla. Monet toimivat itsenäisinä ammatinharjoittajina. Työssä tarvitaan musikaalisuuden lisäksi kiinnostuneisuutta ihmisistä sekä kykyä työskennellä itsenäisesti ja pitkäjännitteisesti.
Musiikkiterapeutteja työskentelee erikoissairaanhoidossa, sosiaalialalla, kehitysvammalaitoksissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhustenhoidossa sekä ammatinharjoittajina.
Musiikkiterapeuttien vuorovaikutteinen ja ihmisläheinen työ edellyttää aitoa kiinnostuneisuutta toisia ihmisiä ja heidän hyvinvointiaan kohtaan. Empatiakyvyn lisäksi musiikkiterapeuttina toimiminen edellyttää kykyä työskennellä itsenäisesti ja pitkäjännitteisesti.
Terapeuteilta edellytetään monipuolista musiikin tuntemusta, soittotaitoa ja joustavaa musiikillisten valmiuksien hyödyntämistä. Musiikkilaitteiden ja -teknologian hyödyntämiseen tarvitaan omat valmiutensa. Tärkein musiikkiterapeutin työväline on hänen oma persoonansa, joten terapeuttina toimimisen edellytyksenä on valmius ja tahto työskennellä omien tunnereaktioiden ja mielensisältöjen kanssa.
Terapeutti tekee työtään asiakkaan ehdoilla, perusedellytyksenä on kyky pidättäytyä omien tarpeiden toteuttamisesta asiakassuhteessa. Musiikkiterapeutin on otettava toiminnassaan huomioon ammattikunnan laatimat ammattieettiset ohjeet. Musiikkiterapeutit yhdistelevät työssään useita ihmistieteiden teorioita, ja menestyksekäs toiminta terapeuttina edellyttää aktiivista työssäoppimisen asennetta sekä jatkokouluttautumista.
Yksityisinä palveluntuottajina toimivilta edellytetään yrittäjyyteen liittyvien liiketoiminnallisten asioiden tietämystä sekä yrittäjältä vaadittavia ominaisuuksia. Itsenäiseen työhön ja vaativiin asiakassuhteisiin liittyvä psyykkinen kuormitus voi aiheuttaa uupumusta. Työkykyisyyden ylläpitämisessä työnohjauksella on suuri merkitys.
Musiikkiterapiatyön riskinä voidaan pitää altistumista koville äänille, jotka kuormittavat fyysisesti ja psyykkisesti. Asianmukainen suojautuminen ehkäisee kuulovaurioiden syntyä.
Eino-Roiha Instituutti järjestää musiikkiterapian ammatillisia opintoja Jyväskylässä ja Tampereella.
Jyväskylän yliopiston Humanistis-yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa on mahdollista opiskella musiikkiterapiaa (esim. musiikkiterapian kandidaattiohjelma).
Avoimet yliopistot ja kesäyliopistot järjestävät musiikkiterapian perus- ja aineopintoja ympäri Suomea.
Eurajoen kristillinen opisto järjestää musiikkiterapiakoulutusta.
Ammatillista musiikkiterapiakoulutusta järjestävien tahojen SUMUKE-työryhmä vastaa käytännössä tällä hetkellä koulutus- ja pätevyysvaatimuksista. SUMUKE-hyväksytyn koulutuksen läpikäynyt on oikeutettu hakemaan alan virkoja sekä toimimaan Kelan palveluntuottajana.
Mediaanipalkka
2807 €/kk
Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.