Vartija, rikosseuraamusala
Rikosseuraamuslaitoksen palveluksessa työskentelevät vartijat huolehtivat vankiloiden arjen, henkilökunnan ja vankien turvallisuudesta. Vartijan ammatissa pääpainopiste on valvontatehtävissä, mutta työhön sisältyy myös tuomittujen ohjausta ja kuntoutuksen tukemista. Ammatissa tarvitaan vastuullisuuden ja vuorovaikutustaitojen lisäksi turvallisuus- ja valvontatyön osaamista, kuntoutuksen ja ohjauksen osaamista sekä alan lainsäädännön ja määräysten tuntemusta.
Vartijan on tunnettava vankeinhoidon lainsäädäntö, määräykset ja ohjeet. Vartijalta odotetaan sitoutumista Rikosseuraamuslaitoksen arvoihin ja tavoitteisiin. Ammatissa tarvitaan vuorovaikutustaitoja, oma-aloitteisuutta, rauhallisuutta, tarkkuutta ja vastuuntuntoisuutta. Yhteistyötaitoja tarvitaan, kun työskennellään muun henkilökunnan sekä muiden viranomaisten ja ammattiryhmien kanssa. Vankien kanssa tarvitaan ryhmänohjaustaitoja.
Turvallisuuden varmistaminen edellyttää kykyä ennakoida ja analysoida turvallisuusriskejä. Vartijalla tulee olla riittävät perustiedot rikollisuuden syistä, seurauksista ja kontrollivaikutuksista sekä mielenterveys- ja päihdeongelmista. Hän osaa myös motivoida ja kannustaa tuomittuja rikoksettomaan elämäntapaan. Ammatti edellyttää kykyä ymmärtää rangaistukseen toimittujen sosiaalisia olosuhteita ja sitä sääteleviä tekijöitä.
Vartijan tulee hallita myös voimakeinojen käyttö. Ammatissa tarvitaan kykyä sopeutua vaihteleviin olosuhteisiin ja tilanteisiin. Työhön voi kuulua vanginkuljetustehtäviä, minkä vuoksi ajokortti on tarpeen. Työ edellyttää sopeutumista kolmivuorotyöhön.
Vartijan koulutusvaatimuksena on RSKK:n rikosseuraamusalan tutkinto tai soveltuva korkeakoulututkinto. Lisätietoja löydät RSKK.fi -sivustolta. Rikosseuraamusalan koulutuskeskus järjestää myös täydennyskoulutusta rikosseuraamusalalla työskenteleville ammattilaisille.
Kelpoisuusvaatimuksena on vankeinhoitoalan ammatillinen tutkinto tai soveltuva korkeakoulututkinto. Määräaikaisessa virkasuhteessa tästä voidaan poiketa. Kielitaitoa koskevana kelpoisuusvaatimuksena on suomen tai ruotsin kielen hyvä suullinen ja kirjallinen kielitaito. Virkaan tai tehtävään valittavasta henkilöstä voidaan tehdä hakijan suostumuksella perusmuotoinen henkilöturvallisuusselvitys.
Mediaanipalkka
3289 €/kk
Julkinen sektori
3289 €/kk
Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.