Business controller
"Business controllerin työssä tarvitaan tarkkuutta, sillä suurin osa työstä on selvitellä, miksi luvut eivät täsmää. Joskus heitot ovat todella pieniä. Stressinsietokykyä tarvitaan kuun- ja vuodenvaihteiden aikoihin, sillä yleensä noina aikoina on kiire. Myös IT-taidot ja järjestelmäosaaminen ovat tässä ammatissa tärkeitä."
- Niina Tanska
- Business controllerina Atlas Copco Oy:ssä.
- Valmistunut restonomiksi sekä tradenomiksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta.
- Työkokemusta alalta kahdeksan vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Toimin business controllerina Atlas Copcolla, joka on teollisuusalan tukkukauppa. Tehtäviini kuuluvat yrityksen talouteen liittyvä kuukausittainen raportointi johdolle, lyhyen aikavälin ennusteiden laatiminen sekä pitkän aikavälin budjetointi. Lisäksi työhöni sisältyy kehittämistyötä ja johtoryhmätyöskentelyä sekä tilinpäätöksen laatiminen kerran vuodessa.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut kielistä ja kulttuureista, joten päädyin opiskelemaan restonomiksi ammattikorkeakouluun. Opintojen aikana huomasin, että minua kiinnostivat eniten matematiikkaan ja kirjanpitoon liittyvät kurssit. Valmistumisen jälkeen tein muutaman vuoden hotellivirkailijan töitä. Päätin kuitenkin opiskella vielä tradenomin tutkinnon ja suuntautua opinnoissani ulkoiseen laskentatoimeen. Tein muutaman vuoden myynti- ja ostoreskontran sekä ulkoisen controllerin tehtäviä ennen tätä työtä.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Työpäiviini sisältyy paljon ad hoc -työtä. Esimerkiksi jos jokin talousraportoinnin luku herättää ihmetystä, alan selvittämään, mistä luku muodostuu. Tällaisissa tilanteissa otan yhteyttä organisaatiomme muihin toimintoihin, kuten logistiikkaan. Tyypillinen työpäivä sisältää aina yhden tai useamman kokouksen. Yksikään päivä ei ole samanlainen, mutta rutiinia tuovat kuun- ja vuodenvaihteisiin liittyvät toistuvat tehtävät.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työympäristöni on toimisto, ja työaikani pääsääntöisesti kello 8–16. Tässä ammatissa on erityispiirre, joka liittyy työaikoihin. Kuunvaihteessa en voi juurikaan olla lomalla, ja lähes poikkeuksetta olen töissä vuodenvaihteen. Neljän viikon lomaa ei siis ole käytännössä mahdollista pitää putkeen.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Business controllerin työssä tarvitaan tarkkuutta, sillä suurin osa työstä on selvitellä, miksi luvut eivät täsmää. Joskus heitot ovat todella pieniä. Stressinsietokykyä tarvitaan kuun- ja vuodenvaihteiden aikoihin, sillä yleensä noina aikoina on kiire. Myös IT-taidot ja järjestelmäosaaminen ovat tässä ammatissa tärkeitä. Excelin ja erilaisien raportointijärjestelmien käytön täytyy olla sujuvaa. Viestintätaitoja tarvitaan silloin, kun pitäisi raportoida johdolle talouden tunnusmerkeistä ymmärrettävästi.
Ylipäätään on hyvä olla kiinnostunut liiketoiminnasta ja ymmärtää yrityksen liiketoiminnan laajempi kokonaisuus, jotta pystyy hahmottamaan, mistä eri luvut muodostuvat. Ala muuttuu kaiken aikaa, joten pitää olla kykyä ja halua kehittyä muutoksen mukana.
Mikä on parasta ammatissasi?
Minusta parasta on työn vaihtelevuus. Rutiineja on edelleen jonkin verran, mutta tekoälyn ja automatisaation myötä ne jäävät koko ajan pienempään rooliin. Pidän myös siitä, että pystyn jonkin verran itse räätälöimään toimenkuvaani kiinnostusteni mukaan. Muita hyviä puolia ovat joustavuus työajoissa ja työnteon paikassa eli voin tehdä myös etätyötä.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Kuunvaihteessa täytyy olla aina paikalla, eikä voi pitää pitkää kesälomaa. Myös työn hektisyys voi joskus tuntua stressaavalta.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee business controllerin ammattia?
Suosittelen hankkimaan laajan kokemuksen talouspuolelta. Esimerkiksi tilitoimistotaustasta on paljon hyötyä tässä työssä. Opintoihin kannattaa sisällyttää data-analytiikan kursseja. Työpaikkoja voi hakea rohkeasti, vaikka ei täyttäisikään ilmoituksen kriteereitä, sillä toisinaan asenne ratkaisee.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Työt eivät lopu, mutta ala muuttuu. Rutiininomainen työ vähenee tekoälyn ja automatisaation myötä, mikä tarkoittaa sitä, että kyky analysoida lukuja korostuu. Tässä työssä katsotaan koko ajan entistä enemmän tulevaisuuteen.