Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Mechanical Technician

Haastattelut Julkaistu

"Työ on fyysisesti raskasta, joten se vaatii hyvää kuntoa. Korjattava kone voi painaa 20 kiloa tai 3–4 tonnia. Rauhallisuus on hyvä ominaisuus, sillä kiirehtimällä voi helposti aiheuttaa vahinkoja. Myös joustavuutta tarvitaan, sillä työtehtävät voivat muuttua yllättäen."

Kunnossapitoasentaja Sauli Lehtoranta
  • Sauli Lehtoranta 
  • Mechanical technician eli mekaaninen kunnossapitoasentaja Yara Suomi Oy:ssä. 
  • Suorittanut kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon Savon ammattiopistossa. 
  • Työkokemusta alalta neljä vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi. 

Työskentelen mekaanisen kunnossapidon tehtävissä Siilinjärven kaivoksella, jossa louhitaan apatiittimalmia. Vaihdan ja huollan pumppuja, sähkömoottoreita ja muita mekaanisia laitteita sekä teen korjaushitsausta.  

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Vuonna 1995 olin kesätöissä kaivoksella, mutta tuolloin en vielä jäänyt sen pidemmäksi aikaa sinne töihin. Noin viisi vuotta sitten päätin vaihtaa alaa. Kartoitin ammatteja, joissa voisi tehdä käsillä töitä ja joissa olisi mahdollista työllistyä lähialueelle. Asun Siilinjärvellä, eikä minulla ollut perhesyiden takia mahdollisuutta lähteä kovin kauas työn perässä. Hain opiskelemaan konetekniikkaa oman paikkakunnan ammattiopistoon, ja suoritin opintoihin kuuluvan työharjoittelun Siilinjärven kaivoksella, jonne jäin kesätöihin. Valmistumiseni jälkeen sain kaivokselta vakituisen työpaikan. Olen ollut tyytyväinen uravalintaani. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Aamulla käymme läpi päivän suunnitelman ja jakaannumme työpareihin tai tiimeihin. Sen jälkeen lähdemme tekemään listalle merkittyjä kunnostustöitä. Tehtävät jatkuvat seuraavana päivänä siitä, mihin edellisenä päivänä on jääty. Suunnitelmat muuttuvat, jos esimerkiksi jokin kone menee yön aikana rikki. Näin voi tapahtua joskus myös kesken päivän, mutta yleensä työt tehdään suunnitelman mukaan. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Työympäristö on melko meluisa ja pölyinen, ja olosuhteet vaihtelevat. Välillä työtä tehdään korkealla tai maan alla. Kaivoksella työtä tehdään isojen koneiden lähellä. Ei voi mennä väärään paikkaan tai liian lähelle pyöriviä koneita, koska vakavan vamman mahdollisuus on aina olemassa. Yrityksen periaatteena on "turvallisuus ennen kaikkea", minkä vuoksi työturvallisuuteen kiinnitetään paljon huomiota.  

Teen töitä päivävuorossa maanantaista perjantaihin kello 7–15.30, jos mitään yllättävää ei tapahdu. Joskus työt saattavat venyä, jos on esimerkiksi seisokkipäivä, jolloin iso kone ajetaan hallitusti alas eli suljetaan huollon vuoksi. Muulloin työaika pysyy säännöllisenä. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Työ on fyysisesti raskasta, joten se vaatii hyvää kuntoa. Korjattava kone voi painaa 20 kiloa tai 3–4 tonnia. Rauhallisuus on hyvä ominaisuus, sillä kiirehtimällä voi helposti aiheuttaa vahinkoja. Myös joustavuutta tarvitaan, sillä työtehtävät voivat muuttua yllättäen. Suomen kielellä pärjää lähes aina, mutta toisinaan kaivoksella puhutaan englantia ulkomaalaisten työryhmien kanssa. 

Jos on aiemmin harrastanut autojen tai mopojen korjaamista, siitä on hyötyä tässä työssä. Koulussa opetetaan perustyökalujen käyttöä, mutta esimerkiksi hitsaamista opetellaan lähes laboratorion kaltaisissa olosuhteissa. Todellisessa työympäristössä olosuhteet ovat erilaiset, ja koneet voivat olla paljon suurempia. Työtä tekemällä oppii hahmottamaan mittasuhteita ja suunnittelemaan työvaiheita. 

Mikä on parasta ammatissasi? 

Työporukka, säännöllinen työaika ja tehtävien monipuolisuus ovat parasta. Päivät tuntuvat erilaisilta, vaikka teen samantyyppisiä tehtäviä joka päivä.  

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Kaivoksen pöly ja melu sekä työn fyysinen kuormitus ovat haastavia. Vapaa-ajalla on tärkeää levätä ja palautua mahdollisimman hyvin. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee kunnossapitoasentajan ammattia? 

Suosittelen kokeilemaan tätä työtä, jos ei karta haastavia olosuhteita tai sitä, että työpäivän aikana suunnitelmat voivat mennä uusiksi. Tässä ammatissa näkee oman työnsä jäljen, mikä on palkitsevaa. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden? 

Näen tulevaisuuden valoisana ainakin vuoteen 2035 asti, sillä tämän kaivoksen toiminta on tällä hetkellä suunniteltu jatkumaan sinne saakka. Uskon kuitenkin, että työ Siilinjärven kaivoksella jatkuu jollakin tavalla myös sen jälkeen.  

Kaivoksessa olosuhteet ovat niin vaihtelevia, että koneet eivät voi suorittaa kaikkea ihmisen tekemää työtä. Automatiikkaa tulee kuitenkin koko ajan enemmän, mikä saattaa lisätä siihen liittyviä häiriöitä. 

Kuva: Ilona Savitie

Jaa artikkeli