Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Metsuri

Haastattelut Julkaistu

"Metsäalan rooli Suomessa on merkittävä nyt ja tulevaisuudessa. Metsureille riittää töitä, ja erityisesti taimikon perkausta tulee olemaan jatkossa paljon. Luonnonsuojeluun liittyvässä lainsäädännössä voi tapahtua muutoksia. Tuhohyönteiset yleistyvät ja jatkossa kasvatetaan yhä enemmän sekametsää. Metsurin ammatti säilyy silti melko samanlaisena."

Metsuri Juho Onali
  • Juho Onali 
  • Metsurina Hartola-Forest Ay:ssä. 
  • Suorittanut metsätalousinsinöörin tutkinnon Nikkarilan metsäopistossa. 
  • Työkokemusta alalta 15 vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi. 

Toimin metsurina, ja tehtäviini kuuluvat taimien istutus, metsän ja taimikon raivaus, ennakkoraivaus ennen hakkuuta sekä nuoren metsän kunnostus. Lisäksi teen hakkuutöitä moottorisahalla ja kaadan pihapuita. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Olen tehnyt metsätöitä pienestä pojasta asti isäni kanssa. Tein polttopuita, raivasin metsää vesurilla ja istutin taimia pottiputken eli istutusputken kanssa. Siksi metsurin ammatti oli minulle luonteva valinta. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Sää ja vuodenaika vaikuttavat siihen, millainen työpäiväni on. Keväällä tehtävänä voi olla esimerkiksi maanomistajan tilaama kuusentaimien istutus alueelle, joka on hakattu hiljattain. Syksyllä aikaa kuluu enemmän raivaustyössä. Yleensä tulen samalle työmaalle useana päivänä peräkkäin. Vien työkalut ja tavarat kohteeseen, ja aloitan työt.  

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Työskentelen metsässä. Menen kohteeseen heti kun aamu valkenee, ja teen töitä siihen asti, kun alkaa hämärtää. Metsuri työskentelee aina ulkona, oli sää millainen tahansa. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Metsurin pitää olla luonteeltaan sitkeä, jotta hän jaksaa tehdä metsätöitä kaikenlaisissa olosuhteissa. On oltava hyvässä fyysisessä kunnossa, koska työ on aika raskasta ja metsässä pitää kävellä välillä hyvin epätasaisessa maastossa tai kivikossa. Työtä kannattaa pyrkiä tekemään ergonomisesti, jotta voimia ei kuluta turhaan. Metsurin on osattava hahmottaa etäisyyksiä, sillä puiden kaatamista pitää suunnitella myös siitä näkökulmasta, mihin puut kaadetaan ja kasataan, ja mistä ne noudetaan. Lisäksi tässä työssä on kunnioitettava luontoa.  

Mikä on parasta ammatissasi? 

Koen olevani introvertti, ja tässä työssä saan olla metsässä omassa rauhassa ja ilman hälinää. Työtäni ei ole myöskään kukaan koko ajan arvostelemassa. Koen, että metsä on paikka, jossa myös virkistyn. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Ammatin varjopuolet ovat erilaiset ja haastavat säätilat sekä luonnonvoimat. Vaikeinta on talvella, jolloin on paljon lunta, sataa räntää ja lämpötila on lähellä nollaa. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee metsurin ammattia? 

Kannattaa panostaa varusteisiin. On oltava laadukkaat työkalut, hyvät kengät, kypärä ja paljon kunnollisia talvikäsineitä. Metsätöissä on oltava henkisesti vahva, ja yksin luonnon keskellä pärjää, jos on riittävästi päättäväisyyttä.  

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden? 

Metsäalan rooli Suomessa on merkittävä nyt ja tulevaisuudessa. Metsureille riittää töitä, ja erityisesti taimikon perkausta tulee olemaan jatkossa paljon. Luonnonsuojeluun liittyvässä lainsäädännössä voi tapahtua muutoksia. Tuhohyönteiset yleistyvät ja jatkossa kasvatetaan yhä enemmän sekametsää. Metsurin ammatti säilyy silti melko samanlaisena. 

Kuva: Sami Mäkinen

Jaa artikkeli