Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Tietoliikenneasentaja

Haastattelut Julkaistu

"Mastotöissä pääsen nauttimaan upeista näköalaoista. Pidän työn liikkuvuudesta ja sen mukanaan tuomasta vapaudesta, kun työympäristö vaihtuu kaiken aikaa. Tykkään myös siitä, että työssäni tehtävät ovat monipuoliset, turvallisuusseikat on otettava tosissaan ja tekniikka tarjoaa sopivasti haasteita."

Tietoliikenneasentaja Mikko Puro
  • Mikko Puro 
  • Tietoliikenneasentajana Eltel Networks Oy:ssä. 
  • Suorittanut tietoliikenneasentajan perustutkinnon Pyynikin ammattioppilaitoksessa ja tietoliikenneyliasentajan erikoisammattitutkinnon Paimion aikuiskoulutuskeskuksessa. 
  • Työkokemusta alalta 27 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Teen tietoliikenneverkkoihin liittyviä töitä asiakkaillemme, joita ovat tietoliikenneoperaattorit, viranomaiset ja monet muut toimijat. Viimeisen 10 vuoden ajan olen rakentanut pääasiassa mobiiliverkkoa eli olen työskennellyt tukiasemien, siirto- ja voimalaitteiden, mastojen ja laitesalien parissa. Vastaankin kysymyksiin mobiiliverkkoasentajan näkökulmasta.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Ammattikoulun ensimmäinen vuosi tarjosi perusteet sähköalan töihin. Kahden seuraavan opiskeluvuoden ajan erikoistuttiin jollekin alalle, ja koin tietoliikenteen jo silloin mielenkiintoisena vaihtoehtona.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypillistä tai tavallista työpäivää ei oikeastaan ole, koska työkohteet ja se, mitä niissä tehdään, vaihtelevat niin paljon. Samassa kohteessa työskennellään erittäin harvoin viikkoa pidempään, ja välillä käyn päivän aikana useissa eri kohteissa.

Kun rakennetaan tukiasemaa, yleensä puretaan ensin vanha tekniikka, minkä jälkeen asennetaan ja testataan uusi, laajennettu tekniikka. Tähän sisältyy kaapeloinnit, antennit, radiolaitteet ja niiden keskusyksiköt, siirto- ja voimalaitteet sekä akustot. Usein lähes kaikki asennetut laitteet ja kaapelit uusitaan.

Vaihtelevuutta työhön tuo se, että tukiasemat rakennetaan yleensä usean henkilön työryhmässä, kun taas esimerkiksi siirtolaitetöitä tehdään yksin.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työympäristöni vaihtelee erittäin paljon. Työskentelen mastossa, kiinteistöjen katoilla, kauppakeskuksissa, operaattorien laitesaleissa, viranomaiskohteissa, sairaaloissa ja tuotantolaitoksissa. Työni on siis erittäin liikkuvaa. Työskentelyajat määräytyvät sen mukaan, mitä tehdään ja missä. Joitakin töitä voi tehdä häiriön minimoimiseksi vain yöllä, mutta suurin osa tehtävistä hoidetaan tavalliseen toimistoaikaan.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä tehtävässä tarvitaan sekä sähköasentajan että tietoliikenneasentajan osaamista. Korkeissa paikoissa tehtävät työt vaativat kylmähermoisuutta ja rohkeutta. Lisäksi täytyy olla pitkäjänteinen ja sietää erilaisia sääolosuhteita, kuten kylmyyttä, kuumuutta ja tuulta.

Mobiiliverkkoasentaja on monesti tekemisissä niin uuden tekniikan kanssa, että asennusohjeita vasta tehdään, kun tekniikkaa jo asennetaan. Tässä työssä täytyy siis sopeutua jatkuvaan muutokseen. Kokemuksen mukanaan tuoma päättelykyky auttaa. Hyvät sosiaaliset taidot helpottavat työskentelyä ryhmässä ja kommunikointia asiakkaiden kanssa.

Mikä on parasta ammatissasi?

Mastotöissä pääsen nauttimaan upeista näköalaoista. Pidän työn liikkuvuudesta ja sen mukanaan tuomasta vapaudesta, kun työympäristö vaihtuu kaiken aikaa. Tykkään myös siitä, että työssäni tehtävät ovat monipuoliset, turvallisuusseikat on otettava tosissaan ja tekniikka tarjoaa sopivasti haasteita. Sopiva fyysinen kuormitus auttaa pysymään hyvässä kunnossa.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Haastavat sääolosuhteet tekevät työn välillä epämiellyttäväksi ja vaikeaksi. Lisäksi asiakkailla on erilaisia tarpeita ja vaatimuksia, joten muistettavia asioita on asennusohjeiden lisäksi runsaasti.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee tietoliikenneasentajan ammattia?

Vastaus riippuu siitä, millaiseen tehtävään hakeutuu, sillä tietoliikenneasentajan tehtäväkirjo on niin laaja. Mastotyöt, liittymäasennukset ja valokuituverkon, voimalaitteiden ja vaikkapa siirtolaiteverkon rakentaminen ovat melkeinpä eri ammatteja. Kaikissa on omat hyvät puolensa.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Tulevaisuus on hyvä. Tietoliikenne on erottamaton osa yhteiskuntaamme sekä ajanvietteen että turvallisuuden kannalta. Tältä alalta löytyy tekijöille varmasti työtä.

Ammattialat

Jaa artikkeli