Ilmoittautumisohjeet EU- ja ETA-maan ja Sveitsin kansalaiselle

Työnhakijaksi ilmoittautuminen sisältää useita vaiheita. Käy kaikki vaiheet huolellisesti läpi, jotta työnhakusi säilyy voimassa. Työvoimaviranomainen antaa ilmoittautumisesi perusteella työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Jos työnhakusi katkeaa, päättyy oikeutesi työttömyysturvaan.

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian. Ilmoittamisen voi tehdä etukäteen ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa. Tee se kuitenkin viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.

Voit ilmoittautua työttömäksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, voit ilmoittautua työnhakijaksi työvoimapalveluiden toimipaikassa.

Voit lukea Työmarkkinatorin Aluesivuilta työvoimapalveluiden siirtymisestä kuntiin ja miten sinun tulee toimia. Aluesivuille on myös koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.

Selaa alueellisia palveluita
Lue lisää

Ilmoittautuminen Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa

Jos olet EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen ja sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti, on suositeltavaa aloittaa työnhaku Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa.

Kirjaudu palveluun 

Tunnistaudu palveluun verkkopankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Täytä kaikki pyydetyt tiedot huolellisesti

  • Tarkasta, että yhteystietosi ovat oikein. On tärkeää, että työvoimaviranomainen pystyy ottamaan sinuun yhteyttä.
  • Ilmoita tiedossasi olevat muutokset, kuten kolmen kuukauden sisällä alkavat työsuhteesi tai opintosi. Ilmoita vain muutoksista, jotka ovat täysin varmistuneet.
  • Kerro työhistoriasi. Täydennä työsuhteiden päättymisajankohdat ja -syyt. Mainitse työhistoriassa myös mahdollinen aikaisempi tai tämänhetkinen yritystoimintasi. Puutteellisesti ilmoitetut tiedot saatetaan joutua tarkistamaan selvityspyynnöllä tai puhelimitse, joten asiasi käsittely saattaa pitkittyä, jos et ole kertonut tietoja huolellisesti.
  • Ilmoita koulutushistoriasi ja opintojen päättymispäivät. Ilmoita myös keskeneräiset opinnot, joista sinulla ei ole tutkinto- tai erotodistusta.
  • Vastaa palvelutarvearviota koskeviin kysymyksiin. Antamiesi vastausten perusteella sinulle arvioidaan sopivimmat palvelut.
  • Muista ilmoittaa myös omaishoitajuus tai omassa työssä työllistyminen, kuten freelancer-työt. Hyödynnä tarvittaessa Lisätietoja-kenttää.

Huomioithan, että ilmoittautumisen jälkeen et voi enää itse muuttaa antamiasi työhistoria- tai koulutustietoja.

Sinun tulee ilmoittaa myös, mistä haet työttömyysturvaa. Jos kuulut työttömyyskassaan ja työssäoloehtosi täyttyy, haet työttömyysturvaa kassastasi. Muussa tapauksessa Kela maksaa sinulle työttömyysturvan. Työvoimaviranomainen antaa työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan maksajalle.

Aiheesta muualla

Kun olet lähettänyt ilmoittautumisen, saat vastaanottoilmoituksen, josta näet lähettämäsi tiedot, työnhakusi voimassaolon ja toimintaohjeita. Siinä kerrotaan, että sinuun ollaan yhteydessä viipymättä. Lue tämä tarkkaan. 

Työnhakusi on voimassa toistaiseksi, kun olet saanut vastaanottoilmoituksen. 

Palveluasiantuntijat ohjeistavat sinua tarvittaessa Työmarkkinatorin Asiointi-osion chatissa.

Ilmoittautuminen, jos et voi käyttää Työmarkkinatorin Asiointia

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia tai et jostain muusta syystä pääse kirjautumaan Työmarkkinatorille, ota yhteyttä alueesi työvoimaviranomaiseen.

Voit lukea Työmarkkinatorin Aluesivuilta työvoimapalveluiden siirtymisestä kuntiin ja miten sinun tulee toimia. Aluesivuille on myös koottu työvoimaviranomaisten ilmoittamia yhteystietoja.

Huomioi vielä seuraavat asiat

  • Sinun ei tarvitse lähettää liitteitä. Työvoimaviranomainen pyytää tarvittaessa liitteitä, kuten tutkinto- ja työtodistuksia.
  • Jos työsuhteesi on päättynyt koeajalla, omasta pyynnöstäsi tai sinut on irtisanottu, saat selvityspyynnön. Saat tiedon Työmarkkinatorin Asiointi-osioon, postitse tai tekstiviestillä.
  • Tarvittaessa työvoimaviranomainen pyytää lisätietoja opinnoista tai yritystoiminnasta selvityspyynnöllä. Saat siitä tiedon Työmarkkinatorin Asiointi-osioon, postitse tai tekstiviestillä.
  • Käsittely on nopeampaa, jos vastaat mahdollisiin selvityspyyntöihin Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Vastausaikaa on 14 vuorokautta. Selvityspyyntö käsitellään viimeistään 30 päivän kuluessa vastauksestasi.
  • Voit seurata tilanteesi etenemistä Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Löydät sieltä myös lausuntosi, kun se valmistuu.
  • Tee tarvittaessa yhteydenottopyyntö Työmarkkinatorin Asiointi-osion kautta. Ilmoittautumiset käsitellään saapumisjärjestyksessä, joten yhteydenottopyyntö ei nopeuta asiasi käsittelyä.

Ensimmäinen käynti toimipisteessä

Kun tulet toimipisteeseen ensimmäisen kerran, ota mukaasi

  • passi tai poliisilta saatu todistus passin tilapäisestä haltuunotosta,
  • oleskelulupa tai EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus tai jos olet Iso-Britannian kansalainen ja hakenut erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta, todistus siitä,
  • Digi- ja väestötietovirastosta saatu väestörekisteriote tai Kela-kortti tai muu asiakirja, jolla osoitat, että sinulla on suomalainen henkilötunnus ja
  • työ- ja koulutodistukset, jotka on käännetty suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Hae aina itse aktiivisesti töitä. Kun olet työnhakijana, ole myös valmis ottamaan vastaan työtä tai koulutusta, jota asiantuntijasi tarjoaa sinulle.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: