Leevin tarina: Raksan kautta sähköasentajaksi

Uratarina

Lapsena haaveilin poliisin ammatista, mutta myöhemmin peruskoulussa aloin unelmoimaan puusepän töistä. Ymmärsin kuitenkin nopeasti, että puualan artesaanikoulutus olisi allergioideni vuoksi ollut kannattamaton valinta. Totesin myös, että sillä alalla työllistyminen voisi olla haastavaa, joten pidin mieleni avoinna muille ammattivaihtoehdoille.

Koulussa suosikkiaineitani olivat musiikin lisäksi fysiikka ja kemia, jotka yläasteella yhdistyivätkin minua kiinnostavaksi kokonaisuudeksi: sähkötekniikaksi. Sain selvän suunnan uralleni ja päätin kouluttautua sähköasentajaksi.

Ammattikoulusta valmistuin suunnitelmieni mukaisesti ja olin valmis aloittamaan työelämän. Koulutustani vastaavia töitä oli kuitenkin todella vaikea löytää, koska suurin osa työnantajista vaati melko pitkää työkokemusta: sähköalalla on vaatimuksena vähintään yhden vuoden työkokemus, jotta varmistutaan asentajan kyvykkyydestä itsenäiseen työskentelyyn.

Hain sähköasentajan paikkaa työttömänä noin kuukauden ja siinä sivussa hankin tuloja keikkaillen bändini kanssa. Soittokeikat eivät kuitenkaan ollut riittävä tulonlähde, joten päätin hakea töihin rakennustyömaalle rakennusapumieheksi. Raksalle pääsin töihin nopeasti kattavan teknisen ammattikoulutukseni avulla. Erikoistuin siellä maanrakennusalaan. Työskentelin raksalla neljä vuotta, kunnes ammatillisen verkostoitumisen kautta pääsin sähköalan kunnossapitotehtäviin julkiselle sektorille.

Haasteita ja onnistumisia

Nykyinen työni on tuonut eteeni lukuisia haasteita, joiden päihittäminen on antanut suuria onnistumisen kokemuksia. Jokainen päivä on erilainen ja joudun tekemään ratkaisuja pääosin itsenäisesti – asiakkaiden toiveet huomioiden. Tämä tuo projekteihin omat aikataululliset haasteensa. Monet asennus- ja korjaustyöt ovat suunnitteluvaiheessa todella monimutkaisia, mutta aina, kun asiat saadaan ratkaistua ja asiakas on tyytyväinen lopputulokseen, tunnen tekeväni jotakin merkityksellistä. Se kannustaa minua kehittymään.

Työelämässä olen oppinut, että joustavuus on tärkeää. Joustavuus on auttanut minua etenemään urallani tehokkaasti ja samalla antanut monenlaisia mahdollisuuksia kokeilla uutta.

Haaveena tapahtuma- ja kulttuuriala

Vapaa-ajallani keskityn musiikkiharrastukseeni, joka auttaa yleisen jaksamisen kanssa ja antaa inspiraatiota elämään. Toiveenani olisi toimia tapahtuma- ja kulttuurialalla, mutta koen sen olevan haave, joka toteutuu, jos on toteutuakseen.

Leevi Visala