Tommin tarina: Älä odota kutsumusta, lähde matkalle ja katso, mihin tie vie

Uratarina

Harvalla on jo nuorena selvä kuva siitä, mitä tulee urallaan tekemään. Ainakaan minä en tiennyt. Oma työurani on ollut taaksepäin katsottuna melko johdonmukainen, mutta todellisuudessa se on ollut kaikkea muuta. Erilaiset sattumat ja omista toimista riippumattomat tapahtumat ovat muovanneet sen sellaiseksi kuin se nyt on.

Olen työskennellyt monenlaisissa tehtävissä kivilaatta-asentajasta toiminnanjohtajaan. Kaikissa tehtävissä on ollut omat hyvät ja huonot puolensa. Monipuolinen työkokemus on opettanut, että työuralla ei kannata jäädä vain odottamaan mukavien sattumusten ilmaantumista. Vaikka mielessä ei palaisikaan valtava motivaation tuli, kannattaa silti pyrkiä johonkin suuntaan. Tekemällä erilaisia asioita ja ennen kaikkea tapaamalla erilaisia ihmisiä todennäköisyys mukaville sattumille lisääntyy. Samalla kertyy kokemusta ja osaamista, jotka voivat auttaa uralla ja elämässä eteenpäin.

Erilaisten asioiden kokeileminen auttaa myös hahmottamaan paremmin sitä, millainen työ juuri sinulle parhaiten sopii. Pelkkien mielikuvien varassa ei kannata välttämättä tehdä kovin vahvoja päätöksiä, vaan kokeilemalla asiat selviävät varmimmin. On myös hyvä saada kokemusta erilaisista organisaatoista ja työkulttuureista.

Työn sisältöjen lisäksi on hyvä ottaa huomioon myös työn vaativuus. Boreoutin ja burnoutin välistä löytyy jokaiselle sopiva työn vaativuuden taso, joka määrittyy kunnianhimon ja persoonallisuuden mukaan. On hyvä pyrkiä selvittämään itselleen, mitä työ merkitsee ja millaisten arvojen pohjalta tekee valinnan sopivasta työstä. Tämäkin kirkastuu kokemuksen ja kokeilujen kautta.

Kannustankin kaikkia etsimään omaa polkua avoimin mielin. Jos eteesi tulee uusi mahdollisuus tai tarjous, vastaa lähtökohtaisesti ”kyllä!”. Varsinkin työelämän alkuvuosina on todella hyödyllistä nähdä työelämää eri näkökulmista. Vaikka itsekin olen saanut monipuolista kokemusta eri organisaatoissa, olisin silti hyötynyt tästä vinkistä aikanaan huomattavasti. Toisaalta, jos löydät heti työn, jossa yhdistyvät kaikki toiveesi, ei työpaikkaa kannata pelkästä vaihtamisen ilosta vaihtaa.

Mukavaa matkaa työurallesi toivottaa
Tommi Yläkangas
Vaikuttamistyön asiantuntija