Med hjälp av Jobbmarknadens jobbsökningsprofil får du förslag på lämpliga sommarjobb
Februari närmar sig sitt slut, vilket innebär att den mest intensiva tiden för att söka lediga sommarjobb börjar vara förbi. Om du ännu inte har fått ett sommarjobb lönar det sig inte att ge upp, eftersom nya lediga arbetsplatser ännu lediganslås under våren. Du får förslag på lämpliga arbetsplatser när du skapar och publicerar en jobbsökningsprofil på Jobbmarknaden.
Det finns flera olika sätt att söka sommarjobb. Du kan söka lediga sommarjobb till exempel med hjälp av Jobbmarknadens jobbsökning. Utöver de lediga platsannonserna lönar det sig också att komma ihåg dolda arbetsplatser som du kan hitta till exempel genom att skicka en öppen arbetsansökan till ett företag som intresserar dig, även om företaget inte har annonserat om en ledig tjänst.
Om du är en över 13-årig högstadieelev eller gymnasieelev kan du fråga en arbetsgivare som intresserar dig om de anställer sommarjobbare enligt Lär känna arbetslivet och förtjäna (TTT)-modellen. TTT-praktikens längd är två veckor.
Underlätta jobbsökningen
Traditionella jobbsökningsmetoder kan ibland kännas arbetsdryga. Jobbsökningen underlättas av att du skapar en jobbsökningsprofil på Jobbmarknaden och publicerar den. På så sätt kan du få förslag på lämpliga arbetsplatser för din kompetens, arbetserfarenhet och dina önskemål.
När du har loggat in på Jobbmarknaden och svarat på några frågor om dina basuppgifter kommer du till en flik där du kan fylla i tre separata avsnitt.
- Under Kunskaper och färdigheter kan du berätta om dina kunskaper och önskemål samt till exempel om dina språkkunskaper och yrkeskvalifikationer.
- Under Introduktion kan du fritt berätta om dig själv, meddela när du är ledig att inleda ett nytt arbete och var du i första hand söker jobb.
- Under Arbetserfarenhet och utbildning kan du skapa en tidslinje för din arbets- och studiehistoria. Du kan separat bestämma vilka arbetserfarenheter du vill betona när du söker nya jobb.
Det lönar sig att fylla i jobbsökningsprofilen så heltäckande som möjligt, eftersom du på så sätt får så träffande arbetsplatsförslag som möjligt. Arbetsplatser som passar just dig visas under fliken Rekommenderade arbetsplatser. Om du är en ung arbetssökande som ännu inte har arbetserfarenhet eller som endast har lite arbetserfarenhet lönar det sig att i din jobbsökningsprofil lyfta fram till exempel färdigheter och prestationer som du har förvärvat i skolan, hobbyer eller frivilligarbete.
Arbetsgivare som har annonserat om lediga arbetsplatser på Jobbmarknaden får på motsvarande sätt förslag på arbetssökande som lämpar sig för deras arbetsplatser. Det lönar sig att följa med din e-post eftersom arbetsgivarnas kontaktbegäranden dyker upp där.
Det lönar sig att ingå ett skriftligt arbetsavtal om sommarjobb liksom vid andra anställningsförhållanden. I arbetsavtalet kommer ni överens med din arbetsgivare om åtminstone anställningsförhållandets varaktighet, arbetstid, lön och arbetsuppgifter. Kom också ihåg att be din arbetsgivare om ett arbetsintyg när din sommararbetsperiod upphör.
Läs mer
- Så här skapar du en jobbsökningsprofil
- Sommarjobbet på Jobbmarknaden
- Säsongarbete
- Tips för jobbsökning
- I början av karriären
- Anställningsförhållande och arbetsavtal
- Fem tips för effektiv jobbsökning
- Sommarjobbsansökan för år 2024 är nu öppen – bekanta dig med de möjligheter som erbjuds på Jobbmarknaden!