Så här skapar och publicesar du en jobbsökningsprofil

Känns det tungt att söka jobb via traditionella jobbsökningar som erbjuder tiotusentals arbetsplatser? Profilen för Jobbmarknadens personkunder förnyades i november 2020 och är ett behändigt verktyg för att få förslag på arbetsplatser som lämpar sig för användarens kunnande, arbetserfarenhet och önskemål. Skapa en profil redan idag om du vill få förslag på lämpliga arbetsplatser eller ta emot kontakter från arbetsgivare.

 1. Logga in på Jobbmarknaden. Vi värnar om datasäkerheten och dina personuppgifter och därför sker inloggningen med nätbankskoder, mobilcertifikat eller e-post.
   
 2. Vi ber dig om några grundläggande uppgifter, till exempel din e-postadress. Du kan också välja om du vill ha meddelanden till din e-post om hur Jobbmarknaden utvecklas.
   
 3. Gå till fliken ”Jobbsökningsprofil”. Där kan du fylla i tre separata punkter.  
  • Under ”Kunskaper och färdigheter” kan du berätta om dina kunskaper och önskemål samt till exempel om dina språkkunskaper och yrkeskvalifikationer.
  • Under ”Introduktion” kan du fritt berätta om dig själv, meddela när du är ledig att inleda ett nytt arbete och var du i första hand söker jobb.
  • Under ”Arbetserfarenhet och utbildning” kan du skapa tidslinje för din arbets- och studiehistoria. Du kan separat bestämma vilka arbetserfarenheter du vill betona när du söker nya jobb.
 4. Profilen sparar det du fyllt i automatiskt. Redan utifrån några uppgifter som du fyllt i börjar du få förslag på lämpliga arbetsplatser under fliken "Jobbrekommendationer". Ju mer du fyller i din profil, desto lämpligare jobbförslag kommer du att få.
   
 5. De arbetsgivare som skapar platsannonser på Jobbmarknaden får på samma sätt förslag på lämpliga arbetssökande till sina arbetsplatser. Om du vill att de arbetsgivare som använder Jobbmarknaden ska se din profil på sin rekommenderade lista och kontakta dig, ska du publicera din profil under "Förhandsgranska och publicera". Följ med din e-post, eftersom det är dit arbetsgivarna skickar sina kontaktförfrågningar.

Ibland kan det också uppstå utmaningar när man fyller i profilen. Termerna i jobbrekommendationerna baserar sig på en europeisk yrkes- och kompetensordlista, som tyvärr inte har alla yrken som är kända i Finland eller kompetens i anslutning till dem. Låt detta inte hindra dig från att fylla i din profil, utan välj så lämpliga yrkesbeteckningar och kompetenstermer som möjligt. Du kan bekanta dig med yrkesbeteckningarna och termerna på ESCO-yrkesordlistans webbplats.

På sidan ”Jobbrekommendationer” får du förslag utifrån de uppgifter som du har fyllt i i din profil. Den bakomliggande tekniken och matchningarna utvecklas fortlöpande. Om du vill kan du läsa mer om matchningen på sidan ”Så här fungerar matchningen".

Det lönar sig att skapa en jobbsökningsprofil! Det är lätt att uppdatera en ifylld profil an eftersom kunnandet, erfarenheten eller studierna avancerar.

Skapa jobbsökningsprofil

Katso ohjevideo profiilin luomisesta

Innehållet kan inte visas på grund av inställningarna för cookies. Tillåt cookien för Marknadsföring för att se innehållet.

Uppdaterad: