Työmarkkinatorin työnhakuprofiilin avulla saat ehdotuksia sopivista kesätyöpaikoista

Uutinen

Helmikuu lähenee loppuaan, mikä tarkoittaa, että kiivain aika avoimien kesätyöpaikkojen ilmoittamisessa alkaa olla ohi. Jos et ole vielä saanut kesätyöpaikkaa, ei kannata luovuttaa, koska uusia avoimia työpaikkoja avautuu haettavaksi pitkin kevättä. Saat ehdotuksia sopivista työpaikoista, kun luot ja julkaiset työnhakuprofiilin Työmarkkinatorille.

Kesätyön hakemiseen on useita erilaisia keinoja. Voit etsiä avoimia kesätyöpaikkoja esimerkiksi Työmarkkinatorin työpaikkahaun avulla. Avoimien työpaikkailmoitusten lisäksi kannattaa muistaa myös piilotyöpaikat, joita voit löytää esimerkiksi siten, että lähetät avoimen työhakemuksen sinua kiinnostavaan yritykseen, vaikka yritys ei olisikaan ilmoittanut avoimesta tehtävästä.

Jos olet yli 13-vuotias yläkoululainen tai lukiolainen, voit kysyä sinua kiinnostavalta työnantajalta, ottavatko he kesätyöntekijöitä Tutustu työelämään ja tienaa (TTT) -mallilla. TTT-harjoittelun kesto on kaksi viikkoa.

Helpotusta työnhakuun

Perinteiset työnhakumenetelmät saattavat tuntua joskus työläiltä. Saat helpotusta työnhakuun, kun luot Työmarkkinatorille työnhakuprofiilin ja julkaiset sen. Näin voit saada ehdotuksia omaan osaamiseen, työkokemukseen ja toiveisiin sopivista työpaikoista.

Kun olet kirjautunut Työmarkkinatorille ja vastannut muutamaan perustietojasi koskevaan kysymykseen, pääset välilehdelle, jossa voit täyttää kolmea erillistä kohtaa.

  • Tiedot ja taidot -osiossa voit kertoa osaamisestasi ja työtoiveistasi sekä esimerkiksi kielitaidostasi ja ammattipätevyyksistäsi.
  • Esittely-osiossa voit kertoa vapaasti itsestäsi, ilmoittaa, milloin olet vapaa aloittamaan uuden työn ja mistä päin ensisijaisesti etsit töitä.
  • Työkokemus ja koulutus -osiossa voit luoda työ- ja opintohistoriasi aikajanalle. Voit erikseen määrittää, mitä työkokemuksia haluat painottaa etsiessäsi uusia töitä.

Työnhakuprofiili kannattaa täyttää mahdollisimman kattavasti, koska siten saat mahdollisimman osuvia työpaikkaehdotuksia. Juuri sinulle sopivat työpaikat ilmestyvät Suositellut työpaikat -välilehdelle. Jos olet nuori työnhakija, jolla ei vielä ole työkokemusta tai jolla työkokemusta on vasta vähän, sinun kannattaa tuoda työnhakuprofiilissasi esiin esimerkiksi taitoja ja saavutuksia, joita olet hankkinut koulussa, harrastuksissa tai vapaaehtoistyössä.

Työnantajat, jotka ovat ilmoittaneet avoimista työpaikoista Työmarkkinatorilla, saavat vastaavasti ehdotuksia työpaikkoihinsa sopivista työnhakijoista. Sinun kannattaa seurata sähköpostiasi, koska työnantajien yhteydenottopyynnöt ilmestyvät sinne.

Kesätyöstä, kuten muistakin työsuhteista, kannattaa tehdä kirjallinen työsopimus. Työsopimuksessa sovitte työnantajasi kanssa ainakin työsuhteen kestosta, työajasta, palkasta ja työtehtävistä. Muista myös pyytää työnantajaltasi työtodistus, kun kesätyöjaksosi päättyy.

Lue lisää

Aiheesta muualla