Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Modellmästare

Intervjuer Publicerad

"Modellmästaren ska känna till vad som händer inom textilbranschen. Utvecklingen av materialen sker snabbt. Intresset för att utveckla produkterna främjar samarbetet med planeraren och modellsömmerskan. För att göra mönster för certifierade produkter, såsom brand- eller köldskyddade dräkter, behövs specialkompetens, vilket förutsätter kontinuerlig utbildning."

  • Miia Lundell
  • Modellmästare på Image Wear Oy.
  • Har avlagt yrkesexamen för klädsömmare och specialyrkesexamen för modellmästare vid Åbo yrkesinstitut samt studier till textilartenom vid Halikon käsi- ja taideteollisuusoppilaitos. 
  • 20 års arbetserfarenhet inom branschen. 
  • Berätta kort vad du arbetar med. 

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag jobbar som modellmästare i ett produktutvecklingsteam. Till mina arbetsuppgifter hör att göra mönster och att justera grundmönster för kläder i olika storlekar med hjälp av dator. Jag gör upp storleksguider samt granskar och provar modellexemplar. Till mitt ansvar hör också att skapa en produktstruktur, dvs. att göra en förteckning över den utrustning som används vid tillverkningen av kläderna samt att bereda anvisningar för produktionen. Dessutom funderar jag på hur våra arbetssätt kunde utvecklas.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

När jag var barn gjorde min mamma mycket handarbeten och vi hade ofta kläder som hon sytt. Jag planerade, gjorde mönster och sydde själv hela tiden, men tyckte att det bara var en hobby och drömde om att studera psykologi.

Efter gymnasiet sökte jag ändå till Halikko för att studera till textilartenom. Under utbildningen förstod jag att jag uttryckligen vill göra mönster, utarbeta tillskärningsplaner samt fundera på arbetssätt och kostnadseffektivitet. Jag var mest intresserad av att arbeta inom industrin, det vill säga med serieproduktion av textilier. 

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Vanligtvis börjar mina arbetsdagar på samma sätt. Först går jag tillsammans med modellsömmerskorna igenom de pågående arbetena och tillsammans löser vi eventuella utmaningar i anslutning till dem. Därefter läser jag igenom e-postmeddelandena och kontrollerar andra kommunikationskanaler. Jag svarar på meddelanden och ser till att brådskande ärenden blir skötta.

Efter detta är arbetsdagarna mycket olika. När jag gör mönster för helt nya produkter samarbetar jag intensivt med designern, försäljningen, upphandlingen och tillverkningen. Mönsterarbetet är ett mycket självständigt datorarbete. Jag kan använda min kreativitet och fatta självständiga beslut. 

Jag väljer eller föreslår vilka trådar, knappar, knäppen, dragkedjor och band som ska användas i produkterna samt utarbetar skötselråd. Därefter gör jag anvisningar för hur värmetransfermärken, broderingar och andra märken ska placeras. Dessutom räknar jag ut hur mycket material och tillbehör som behövs och går igenom produkterna med modellsömmerskan. Till sist gör jag tillskärningsplanen och skickar den till tillskäraren. 

Varje arbetsdag händer det också något överraskande. Om det uppstår utmaningar i produktionen måste de lösas så snabbt som möjligt så att produktionen inte stannar upp. Dessutom kan de anställda inom försäljningen snabbt behöva produktinformation och modellexemplar.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar huvudsakligen på kontoret. Jag har delvis möjlighet till distansarbete, men i praktiken är jag alltid på arbetsplatsen, eftersom jag ofta vill diskutera arbetsfrågor ansikte mot ansikte med andra i produktutvecklingsteamet.  

Jag har flexibel arbetstid och vi har en arbetstidsbank. Jag arbetar i huvudsak mellan klockan 8 och 18. 

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Modellmästaren ska känna till vad som händer inom textilbranschen. Utvecklingen av materialen sker snabbt. Intresset för att utveckla produkterna främjar samarbetet med planeraren och modellsömmerskan. För att göra mönster för certifierade produkter, såsom brand- eller köldskyddade dräkter, behövs specialkompetens, vilket förutsätter kontinuerlig utbildning.

Tredimensionell gestaltningsförmåga är till nytta när man gör mönster. Dessutom måste man känna till kroppens proportioner. Det är också bra att kunna matematik, eftersom modellmästaren måste förstå de ekonomiska effekterna av olika mönsterritningslösningar inom serieproduktionen.

Även om mönsterritningsarbetet är ett självständigt arbete måste man i yrket komma överens med olika slags människor, eftersom modellmästaren till exempel deltar i provningar. Kunskaper i engelska krävs när man samarbetar med utlänningar. I yrket behövs också kreativitet och problemlösningsförmåga.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är när produkten börjar produceras, mina lösningar fungerar som förväntat och jag får positiv respons. Jag tycker också om att få göra mycket olika produkter. Det känns fint att se färdiga produkter i användning. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Till skuggsidan av arbetet hör utmaningar som är oberoende av en själv, såsom överlappande projekt och projekt som drar ut på tiden, och därför måste en modellmästare tåla press och ofullständighet.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli modellmästare?

Om du är självständig och noggrann, tycker om problemlösning och är intresserad av att tillverka kläder, kan modellmästarens arbete vara något för dig. Det är bra att vara medveten om att modellmästaren huvudsakligen arbetar på dator.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Man fäster allt mer uppmärksamhet vid ansvaret i produktionskedjorna inom beklädnadsbranschen och vid produkternas ursprung. Produktutvecklingen förblir säkert i Finland, men i fortsättningen blir det viktigare att utarbeta anvisningar, granska provexemplar och fastställa mått. Jag tror att det kommer att finnas efterfrågan på modellmästare även i framtiden.

Dela artikeln