Mallimestari
"Mallimestarin tulee olla perillä siitä, mitä tekstiilialalla tapahtuu. Materiaalien kehitys on nopeaa. Kiinnostus tuotteiden kehittämiseen edistää yhteistyötä suunnittelijan ja malliompelijan kanssa. Sertifioitujen tuotteiden, kuten palo- tai kylmäsuojattujen pukujen kaavoittamisessa tarvitaan erityisosaamista, mikä edellyttää jatkuvaa kouluttautumista."
- Miia Lundell
- Mallimestarina Image Wear Oy:ssä.
- Suorittanut pukuompelijan ammattitutkinnon ja mallimestarin erikoisammattitutkinnon Turun ammatti-instituutissa sekä vaatetusartenomin opinnot Halikon käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.
- Työkokemusta alalta 20 vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Toimin mallimestarina tuotekehitystiimissä. Työtehtäviini kuuluu vaatteiden kaavoitus ja sarjominen eli vaatteiden peruskaavojen muokkaaminen eri kokoihin tietokoneen avulla. Laadin mittataulukoita sekä tarkastan ja sovitan mallikappaleita. Vastuulleni kuuluu myös tuoterakenteen muodostaminen eli vaatteisiin valmistukseen käytettävien tarvikkeiden listaaminen sekä ohjeiden valmistelu tuotantoa varten. Lisäksi pohdin, miten työtapojamme voisi kehittää.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Kun olin lapsi, äitini teki paljon käsitöitä, ja pukeuduimme usein itsetehtyihin vaatteisiin. Suunnittelin, kaavoitin ja ompelin itsekin kaiken aikaa, mutta pidin sitä vain harrastuksena, ja haaveilin psykologian opinnoista.
Lukion jälkeen hain kuitenkin Halikkoon opiskelemaan vaatetusartenomiksi. Koulutuksen aikana ymmärsin, että haluan nimenomaan kaavoittaa, laatia leikkuusuunnitelmia sekä pohtia työtapoja ja kustannustehokkuutta. Eniten minua kiinnosti työskentely teollisuudessa eli tekstiilien sarjatuotannon parissa.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Yleensä työpäiväni alkavat samaan tapaan. Ensin käyn malliompelijoiden kanssa läpi käynnissä olevat työt ja ratkomme yhdessä niihin liittyviä mahdollisia haasteita. Sen jälkeen katson läpi sähköpostin ja muut viestintäkanavat. Vastaan viesteihin ja varmistan, että kiireelliset asiat tulevat hoidetuksi.
Tästä eteenpäin työpäivät ovat keskenään hyvin erilaisia. Silloin kun kaavoitan täysin uusia tuotteita, teen tiivistä yhteistyötä suunnittelijan, myynnin, hankinnan ja valmistuksen kanssa. Kaavoitustyö on hyvin itsenäistä tietokoneella tehtävää työtä. Siinä voin käyttää luovuuttani ja tehdä itsenäisiä päätöksiä.
Valitsen tai ehdotan, mitä lankoja, nappeja, neppareita, vetoketjuja ja nauhoja tuotteissa käytetään sekä laadin hoito-ohjeita. Sen jälkeen teen kohdistusohjeita lämpösiirtomerkeille, brodeerauksille ja muille merkeille. Lisäksi lasken, kuinka paljon materiaaleja ja tarvikkeita tarvitaan ja käyn malliompelijan kanssa tuotteet läpi. Lopuksi teen leikkuuasetelmat, ja toimitan ne leikkaajalle.
Jokaiseen työpäivään kuuluu myös jotain ennalta arvaamatonta. Jos tuotannossa ilmenee haasteita, ne pitää ratkaista mahdollisimman nopeasti, jotta tuotanto ei pysähdy. Lisäksi myynnin työntekijät saattavat tarvita pikaisesti tuotetietoja ja mallikappaleita.
Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet?
Työskentelen pääosin toimistossa. Minulla on osittainen etätyömahdollisuus, mutta käytännössä olen aina työpaikalla, koska haluan usein keskustella työasioista kasvotusten muiden tuotekehitystiimiläisten kanssa.
Minulla on liukuva työaika, ja käytössämme on työaikapankki. Pääasiassa työskentelen kello 8 ja 18 välillä.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Mallimestarin tulee olla perillä siitä, mitä tekstiilialalla tapahtuu. Materiaalien kehitys on nopeaa. Kiinnostus tuotteiden kehittämiseen edistää yhteistyötä suunnittelijan ja malliompelijan kanssa. Sertifioitujen tuotteiden, kuten palo- tai kylmäsuojattujen pukujen kaavoittamisessa tarvitaan erityisosaamista, mikä edellyttää jatkuvaa kouluttautumista.
Kolmiulotteisesta hahmotuskyvystä on hyötyä kaavoittamisessa. Lisäksi pitää tuntea vartaloiden mittasuhteita. Myös matematiikkaa on hyvä osata, sillä mallimestarin pitää ymmärtää erilaisten kaavoitusratkaisujen taloudellisia vaikutuksia sarjatuotannossa.
Vaikka kaavoitustyö on itsenäistä, ammatissa pitää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, koska mallimestari osallistuu esimerkiksi sovituksiin. Englannin kielen taitoa vaaditaan, kun tehdään yhteistyötä ulkomaalaisten kanssa. Ammatissa tarvitaan myös luovuutta ja ongelmaratkaisukykyä.
Mikä on parasta ammatissasi?
Parasta on se, kun saan tuotteen tuotantoon, tekemäni ratkaisut toimivat odotetusti ja saan positiivista palautetta. Pidän myös siitä, että saan tehdä hyvin erilaisia tuotteita. Tuntuu hienolta nähdä valmiita tuotteita käytössä.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Työn varjopuoliin kuuluu itsestä riippumattomat haasteet, kuten päällekkäiset ja pitkittyvät projektit, minkä vuoksi mallimestarin tulee sietää painetta ja keskeneräisyyttä.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee mallimestarin ammattia?
Mikäli olet omatoiminen ja huolellinen, pidät ongelmanratkaisusta sekä olet kiinnostunut vaatteiden valmistuksesta, mallimestarin työ voisi sopia sinulle. On hyvä tiedostaa, että mallimestari työskentelee pääasiassa tietokoneella.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Vaatetusalan tuotantoketjujen vastuullisuuteen ja tuotteiden alkuperään kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Tuotekehitys säilyy varmaan kotimaassa, mutta jatkossa ohjeistusten laatiminen, näytekappaleiden tarkistaminen ja mitoitusten määritteleminen muodostuvat tärkeämmiksi. Uskon, että mallimestareille on kysyntää myös tulevaisuudessa.