Anvisningar och stöd⁠

Skadeinspektör

Intervjuer Uppdaterad

"Försäkringsbranschen erbjuder stabilitet och kontinuitet. Skadeinspektörens arbete består till största delen av rent och ordnat kontorsarbete med regelbundna arbetstider. Om du är serviceinriktad och har praktisk erfarenhet inom byggbranschen rekommenderar jag att du modigt söker jobb på ett försäkringsbolag."

  • Markus Linna
  • Skadeinspektör vid LokalTapiola Pohjoinen.
  • Utexaminerad byggmästare från Uleåborgs yrkeshögskola.
  • Sju års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag fungerar som skadeinspektör i LokalTapiola Pohjoinen, som är verksam i Norra och Mellersta Österbotten. Jag inspekterar olika objekt i anslutning till egendomsskador. Jag uppskattar ersättningskostnaderna, ber entreprenörerna om anbud på reparation och ombyggnad av skadorna samt håller kontakt med kunder, entreprenörer och myndigheter. I mitt arbete ingår också att fotografera och dokumentera skador. Jag sköter alltså skadeståndsärenden från början till slut. Jag samarbetar mycket med mina kolleger och hjälper ersättningsrådgivarna i byggnadstekniska frågor.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag har alltid varit intresserad av att bygga, så jag sökte till en utbildning inom byggbranschen. Efter examen jobbade jag som arbetsledare på en byggarbetsplats. Då tänkte jag inte ens tanken att jag någon gång skulle kunna arbeta i ett försäkringsbolag. En vinter var det lugnt på byggarbetsplatsen, så jag beslöt att söka jobb på försäkringsbolaget som teknisk inspektör. Till slut hamnade jag i uppgiften som skadeinspektör och jag har trivts utmärkt med uppgiften.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

I början av arbetsdagen går jag igenom de meddelanden och samtal jag fått. Jag kontrollerar om jag har fått nya fakturor eller anbud i anslutning till skador som jag sköter. Under arbetsdagen följer jag webbplatsen tilannehuone.fi, där jag ser om det har inträffat större skador i vårt område. Om en skada har inträffat och objektet har försäkrats i LokalTapiola reagerar jag genast.

På eftermiddagen åker jag för att inspektera skadeobjektet som till exempel kan vara en nedbrunnen sommarstuga. Efter besöket gör jag en rapport och fortsätter att sköta ärendet.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar både på kontoret och på distans. Jag kollar skadeobjekt 1–2 gånger i veckan. Ibland kan det vara 300 kilometer till platsen, så i det här arbetet måste man köra ganska mycket bil.

Jag arbetar vanligtvis från måndag till fredag kl. 7–15 eller 8–16. Ibland måste jag vara flexibel enligt kundernas tidtabeller.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

För denna uppgift krävs ofta högskoleexamen inom byggbranschen och arbetserfarenhet inom byggbranschen, eftersom praktisk erfarenhet hjälper till att förstå längden på och kostnaderna för olika arbetsskeden. Dessutom måste man känna till byggbestämmelserna och kunna söka nödvändig information. En skadeinspektör ska också ha goda interaktions- och kundservicefärdigheter, eftersom man i arbetet har att göra med olika sorters människor.

Vad är det bästa med ditt yrke?

I mitt arbete träffar jag människor till exempel efter en eldsvåda i hemmet och då kan de vara mycket oroliga för framtiden. Det är belönande att se kundens lättnad när en skada konstateras vara ersättningsgill och processen framskrider mot byggandet av ett nytt hus. Det bästa är när klienten slutligen kan flytta till ett nytt hem.

Jag tycker om att kunna dela med mig av min kompetens och hjälpa mina kollegor. Jag vet till exempel utantill svaret på de flesta frågor i anslutning till byggbestämmelser, medan det kan ta lång tid för en kollega som inte dagligen arbetar med dessa frågor att söka svar.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Situationer där kunderna på grund av skadan är upprörda eller drabbas av känslosvall kan ibland vara tunga. Det är också tråkigt om kunden antar att skadan ersätts, men enligt försäkringsvillkoren sker detta inte.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli skadeinspektör?

Försäkringsbranschen erbjuder stabilitet och kontinuitet. Skadeinspektörens arbete består till största delen av rent och ordnat kontorsarbete med regelbundna arbetstider. Om du är serviceinriktad och har praktisk erfarenhet inom byggbranschen rekommenderar jag att du modigt söker jobb på ett försäkringsbolag. Till exempel har kostnadsberäknare på byggarbetsplatser och personer som arbetar med konkurrensutsättning utmärkta färdigheter att klara sig i detta arbete.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag uppskattar att min arbetsgivare vid skadeinspektionen satsar på personlig service och jag tror att det finns behov av det även i framtiden. Ur kundens synvinkel är det också värdefullt att jag kan inspektera skadan på plats.

Dela artikeln