Salaadon tarina: Haluan tuoda esille erilaisten ihmisten tarinoita

Uratarina

Nuorena haaveenani oli tulla opettajaksi. Tällä hetkellä pyrin tuomaan esille erilaisia ihmisiä luovan kirjoittamistyön ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen avulla. Tuo tavoite ohjaa työtäni, ja ihmisiltä saatu palaute kannustaa jatkamaan.

Tällä hetkellä viimeistelen maisteriohjelman opintoja humanistisessa tiedekunnassa. Sivuaineena olen suorittanut sukupuolentutkimuksen ja viestinnän opintoja. Lisäksi toimin kolumnistina Vantaan Sanomissa ja käsikirjoitan lyhytelokuvaa Ylelle.

Aiemmin olen toiminut esimerkiksi viestintäasiantuntijana Rauhan ja hyvinvoinnin järjestössä sekä suorittanut harjoittelun ulkoministeriössä, jossa työtehtävänäni oli tutkia Afrikan sarven tilannetta. Lisäksi olen tehnyt vapaaehtoistyötä useissa eri järjestöissä.

Olen kirjoittanut kaksi kirjaa. Ensimmäinen on nimeltään Suuria unelmia - Tarinoita suomalaisista, jotka muuttavat maailmaa. Kirja sisältää 20 uratarinaa, ja sen tarkoitus on tarjota koululaisille aiempaa laajempaa representaatiota eli kuvausta erilaisista ihmisistä eri ammateissa. Kirja tarjotaan ilmaiseksi vantaalaisiin ja helsinkiläisiin kouluihin. Lisäksi olen ollut tekemässä kirjaan pohjautuvaa valokuvanäyttelyä. Se järjestettiin viime vuonna neljä kertaa eri puolilla Helsinkiä ja Vantaata. Alkuvuodesta avautui viides näyttely.

Toinen kirjani on nimeltään Anisa tahtoo kierrättää. Siinä kerrotaan pienestä tytöstä, joka omalla toiminnallaan haluaa vaikuttaa ympäristöönsä. Tällä hetkellä minulla on työn alla kolmas kirja, jossa kerrotaan mustien akateemikkojen uratarinoita.

Tuntuu mukavalta, että oma panos huomataan

Työtäni ohjaa tavoite representaation eli erilaisten ihmisten edustuksen laajentamisesta työelämässä. Kun kävin peruskoulua ja lukiota, moninaisuutta ei juuri näkynyt, sillä esimerkiksi kirjoissa ei ollut henkilöitä, joihin samaistua. Haluan, että jokainen tuntee pystyvänsä mihin vain, kunhan vain tavoittelee unelmiaan. Tavoitteeni on rohkaissut ja motivoinut minua kirjoittamaan kirjoja ja tekemään vapaaehtoistyötä.

Inspiroivin työtehtäväni vuosien varrella on ollut vapaana toimittajana ja kirjoittajana toimiminen. On erittäin hienoa, että olen päässyt kirjoittamaan luovasti, ilman rajoituksia. Suurin saavutukseni työelämässä on se, että olen saanut työstäni useita erilaisia tunnustuksia ja palkintoja. Ne ovat olleet osoitus siitä, että työtäni arvostetaan. Tuntuu mukavalta, että oma panos huomataan. Merkittäviä saavutuksia ovat olleet myös ne hetket, kun olen kuullut nuorilta ja eri alojen ammattilaisilta, että tekemäni työ on vaikuttanut heidän toimintaansa.

Yhteisöllisyys on minulle tärkeää

Nuorena haaveilin opettajan ammatista. Siinä parasta olisi mielestäni se, että voisi parantaa opiskelijoiden itsetuntoa. Lapset ja nuoret viettävät suurimman osan ajastaan koulussa, joten siellä pystyisi vaikuttamaan heidän tulevaisuuteensa. Olen suorittanut opettajan pedagogisia opintoja, joten haave on pysynyt mukana tähän päivään asti.

Yhteisöllisyys on minulle tärkeää, ja mielestäni työyhteisössä pitää olla positiivinen ilmapiiri. Työkavereiden tuki vaikuttaa kokemukseen oman työn arvokkuudesta ja auttaa astumaan ulos omalta mukavuusalueelta. Työyhteisön täytyy muodostaa turvallinen tila, jossa jokainen voi olla oma itsensä, pystyy vaikuttamaan työoloihinsa ja uskaltaa olla äänessä. Kenenkään ei pidä joutua muokkaamaan itseään työyhteisön takia.

Vaikka tekee tärkeää työtä, välillä pitää ottaa hengähdystaukoja. Kaikkein rentouttavinta on perheen ja ystävien kanssa vietetty aika. Vapaa-ajalla tykkään myös uida ja harrastaa muuta vesiurheilua. Aiemmin kävin uimassa Helsingissä, koska Vantaan uimahalleissa ei saanut käyttää musliminaisten uima-asua burkinia. Oman vaikuttamistyöni tuloksena tämän vuoden alussa tuli voimaan muutos, jonka myötä vantaalaisissa uimahalleissa voi käyttää burkinia. Se on merkittävä muutos.

Salaado Qasim