Kuhina – työ järjestöissä tavoitteellisena askeleena eteenpäin

Uutinen

Kuhina -Järjestötyöllistäminen työllisyyden ekosysteemissä -hankkeessa järjestöjen tarjoamat työmahdollisuudet nähdään tärkeinä.

Kuvituskuva, Ninka Reittu, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys Ry.

Järjestökentän monipuoliset mahdollisuudet 

Järjestökentältä löytyy lukuisia työmahdollisuuksia hyvin erilaisilta aloilta ja erilaisilta työnantajilta. Tehtävänimikkeinä on ollut muun muassa tiedottaja, digineuvoja, siistijä, järjestötyöntekijä, muistikaveri, ohjaaja, liikuntapaikkojen hoitaja, puistotyöntekijä ja keittiötyöntekijä. 

Yhdistysten yhteistyöllistämisen kautta on saatu hyviä kokemuksia Kuhina-hankkeessa. Yhteistyöllistämisen kautta on työllistynyt viisi henkilöä muun muassa siistijän, ohjaajan ja ulkotyöntekijän tehtäviin. Järjestökentän yksi vahvuus on, että työtehtäviä on mahdollista räätälöidä henkilön osaamisen ja työkyvyn mukaan.

Pääsääntöisesti yhdistykset työllistävät 100 % palkkatuella, mutta myös työkokeilu on hyvä mahdollisuus edetä kohti omaa tavoitetta. Myös osatutkintojen suorittaminen on mahdollista joissakin yhdistyksissä. Palkkatuki on harkinnanvaraista tukea, jonka tavoitteena on edistää pitkään työttömänä olleen henkilön työllistymistä. 

Kuhinassa hyödynnämme järjestökentän tarjoamia työmahdollisuuksia (työkokeilu ja palkkatuettu työ), jotka voivat olla sinulle niin sanotusti väliaskeleena kohti pysyvämpää työllistymistä. Järjestöjakson aikana on mahdollista muun muassa kehittää omaa osaamistaan, vahvistaa kielitaitoa tai voit saada tietoa työkyvystäsi käytännön työtehtävien kautta. Kuhinan valmennus jatkuu järjestötyön aikana ja samalla etsimme aktiivisesti reittejä kohti pysyvämpää työllistymistä.

Mitä työjakso antaa työllistyneelle henkilölle?

Kysyimme työllistyneiltä henkilöiltä, mitä työjakso järjestöissä on heille antanut. 

Joensuulainen Heli Saukkonen työllistyi syyskuussa yhteistyöllistämisen kautta siistijäksi. Työnantajina hänellä on viisi eri työnantajaa. Heli kertoo, että työ on luonut tarpeelliset rutiinit henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitämiseksi.

Työ on vahvistanut ja kehittänyt sosiaalisia taitoja. Työttömänä oli helpompi jäädä mukavuusalueelle ja välttää ihmiskontakteja. Oman työnjäljen näkeminen on tuonut onnistumisen kokemuksia ja lisännyt itsevarmuutta. Lisäksi positiiviset ja kannustavat palautteet työnantajilta ovat antaneet uskoa omaan tekemiseen. Työpaikasta on tullut paikka, jossa voin toteuttaa itseäni, Heli kiteyttää.

Tero Nevalainen työskentelee P-K:n Muisti ry:llä ja Tero kertoo työn tuoneen arkeen rutiinia sekä uskallusta siihen, että pystyy toimimaan ihmisten parissa.

Olen saanut uutta oppia muistisairaista ja oppinut lisää olemaan läsnä sekä kuuntelemaan ihmisiä. Haaveenani on lähihoitajan opinnot tulevaisuudessa ja työn ohessa suoritettava osatutkinto oppisopimuksella vie minua sitä kohti, Tero kertoo.

Tavoitteellinen väliaskel eteenpäin

Kuhinan työhönvalmentaja on tukena koko järjestöjakson ajan ja valmentajan kanssa etsitään samalla aktiivisesti reittejä kohti pysyvämpää työllistymistä. Ennen työkokeilun tai palkkatuetun työjakson alkua mietitään jaksolle tavoite, jonka toteutumista seurataan yhdessä valmentajan kanssa. Työhönvalmentaja pitää yhteyttä säännöllisesti myös yhdistystyönantajaan. 

Mikäli kiinnostuit Kuhinan valmennuksesta, niin sovi rohkeasti tutustumiskäynti. Valmennukseen pääset mukaan oman kunnan työllisyyspalveluiden, TE-toimiston tai Kuntakokeilun kautta. Voit ottaa myös itse yhteyttä Kuhinan työhönvalmentajiin. Valmennus käynnistyy tutustumiskäynnin kautta.

Kuhina toimii seuraavien kuntien alueella: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi. 

Kuhina -Järjestötyöllistäminen työllisyyden ekosysteemissä – hanketta toteuttaa Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry. Kuhina on Euroopan unionin osarahoittama ESR+-hanke (2024-2026). Lisäksi hankkeen rahoittajia ovat Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton tulevaisuusrahasto sekä hankkeen kumppanikunnat.

Aiheesta muualla 

Kuhina – Järjestötyöllistäminen työllisyyden ekosysteemissä -hanke (2024-2026) (pksotu.fi)