Jäikö opiskelupaikka saamatta? Vaihtoehtoja seuraavan askeleen ottamiseen on monia

Uutinen

Ei kannata lannistua, vaikka olisit jäänyt ilman opiskelupaikkaa kevään yhteishauissa. Käytössäsi on paljon palveluita sekä erilaisia opinto-ohjelmia, joiden avulla voit ottaa seuraavat askeleesi koulutuksesi tai urasi suhteen.

Toiselle asteelle pyrkivänä voit hakeutua tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA). Enintään vuoden mittaisen koulutuksen avulla saat valmiudet lukiokoulutukseen tai ammatilliseen tutkintokoulutukseen. TUVA:an voit hakea iästäsi riippumatta, kunhan olet suorittanut peruskoulun.

Jos sinua kiinnostaa korkeakouluopinnot, voit hakea opiskelupaikkaa vielä korkeakoulujen syksyn yhteishaussa (28.8.–11.9.). Tämän lisäksi voit opiskella esimerkiksi avoimen ammattikorkeakoulun tai avoimen yliopiston puolella. Monet korkeakoulut tarjoavat kaikille avoimia kursseja, joiden avulla voit tutustua sinua kiinnostavaan alaan. Usein avoimen puolella tehdyt opinnot hyväksiluetaan, mikäli myöhemmin pääset opiskelemaan kyseistä alaa tutkinto-opiskelijana. Yhden opintojakson kurssimaksu on keskimäärin muutaman kymmenen euroa. Avoimen opiskelijana et saa opiskeluun opintotukea, koska opiskelu katsotaan tällöin sivutoimiseksi.

Myös ammatilliset koulutukset sekä kansanopistot tarjoavat monipuolista opetusta eri aloilta. Voit lisäksi miettiä, että olisiko ulkomailla opiskelu sinulle mieleistä. Kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin ennakkoluulottomasti. Tiettyyn ammattiin on harvoin vain yksi ja oikea tie.

Ammattilaisten tukea

On myös hyvä huomata, että koulutus- ja ammattipohdintaasi sinun ei tarvitse tehdä yksin. TE-palvelut tarjoavat valtakunnallista koulutusneuvontaa, josta saat apua muun muassa koulutukseen hakeutumiseen, sinua kiinnostavan opinto-ohjelman löytämiseen ja eri etuuksien hyödyntämiseen. Alle 25-vuotiaana sinulla on esimerkiksi mahdollisuus hakea työttömyysturvaa, jos haet vähintään kahta opiskelupaikkaa seuraavana syksynä alkavaan tutkintoon johtavaan koulutukseen.

Lue lisää

Aiheesta muualla