Kevään 2024 yhteishaku on nyt käynnissä

Uutinen

Oletko tutkintoa vailla oleva alle 25-vuotias nuori? Hae koulutukseen kevään yhteishaussa.

Keväällä on kolme yhteishakua. Valtaosaan koulutuksista voit hakea vain kevään yhteishauissa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän. Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin. Poimi tästä kevään yhteishaun tärkeät päivämäärät: 

  • Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen hakuaika ja se on 20.2.–19.3.2024. 
  • Korkeakoulujen ensimmäinen yhteishaku on 3.–17.1.2024. 
  • Korkeakoulujen toinen yhteishaku on 13.–27.3.2024. 

Perusopetuksen jälkeisessä haussa voit hakea opiskelemaan esimerkiksi lukiokoulutukseen tai ammatillisiin perustutkintoihin. Korkeakoulujen yhteishaku on keväällä jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä yhteishaussa voit hakea vieraskieliseen koulutukseen, Taideyliopiston koulutuksiin sekä Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutukseen. Toisessa yhteishaussa voit hakea kaikkia suomen- ja ruotsinkielisiä koulutuksia korkeakoulussa. 

Lisätietoja yhteishausta ja hakeminen (opintopolku.fi)

Alle 25-vuotiaiden hakuvelvollisuus

Jos olet alle 25-vuotias, eikä sinulla ole tutkintoa, sinun täytyy hakea koulupaikkaa syksyllä alkaviin opintoihin. Hakuvelvollisuus tutkintoon johtavaan koulutukseen koskee sekä työmarkkinatukea että Kelan tai työttömyyskassan työttömyyspäivärahaa hakevia. Velvollisuus perustuu työttömyysturvalakiin.  

Hakuvelvollisuutesi täyttyy, kun haet keväällä vähintään kahta syksyllä alkavaa opiskelupaikkaa, joiden pääsyvaatimukset täytät. Ammatilliseen koulutukseen voit hakeutua myös jatkuvan haun tai oppisopimuskoulutuksen kautta. Haettavan koulutuksen pitää olla ammatilliseen tutkintoon tai korkeakoulututkintoon johtavaa. Koulutus voi tapahtua myös ulkomailla. 

Pelkän peruskoulun suorittanut voi hakea kahta lukiopaikkaa. Lukio-opintojen tulee olla sellaisia, joiden oppimäärän mukainen laajuus on vähintään 150 opintopistettä tai jotka järjestetään sisäoppilaitoksessa. Aikuislukio käy vain, jos siitä on sovittu etukäteen TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa. Myös kevään abiturientin tulee hakea syksyllä alkavaan koulutukseen. 

Voit menettää oikeuden työttömyysturvaan 1.9. alkaen, jos 

  • jätät hakematta vähintään kahteen koulutukseen ilman pätevää syytä,  
  • estät itse valintasi koulutukseen (et esimerkiksi osallistu pääsykokeisiin) tai  
  • kieltäydyt koulutuksesta.  
  • Jos keskeytät opintosi myöhemmin ilman pätevää syytä, et voi saada työttömyysturvaa.  

Lue lisää

Alle 25-vuotiaan työttömyysturva

Toimeentulo opintojen aikana

Tietoja hakeutumisesta ja koulutusvaihtoehdoista

Jos oma tilanteesi askarruttaa, ole rohkeasti yhteydessä Koulutusneuvontaan!  

Koulutusneuvojan tavoitat puhelimella 0295 020 702 sekä Työmarkkinatorilta löytyvän chatin tai verkkolomakkeen avulla. Koulutusneuvonnan löydät myös Facebookista.  

Koulutusneuvonta