Kiinnostaako työ laivalla? Merivälitys auttaa työtä ja tekijöitä kohtaamaan

Uutinen

TE-palvelujen Merivälitys palvelee merialan työnantajia ja työnhakijoita valtakunnallisesti. Alan avoimista työpaikoista julkaistaan harvoin työpaikkailmoituksia, koska työnantajat hakevat työvoimaa useimmiten Merivälityksen kautta. Palvelu auttaa ja neuvoo myös alaan liittyvissä koulutusasioissa.

TE-palvelujen Merivälitys palvelee merialan työnantajia miehistön rekrytoinnissa ja välittää työnhakijoille alan työpaikkoja. Merivälitys toimii hallinnollisesti Varsinais-Suomen TE-toimiston alaisuudessa, mutta se vastaa merialan työnvälityksestä myös valtakunnallisesti.

– Aiemmin TE-palveluiden merialan työnvälityksestä vastaava taho tunnettiin nimellä Mylly. Edelleen jotkut varttuneempien sukupolvien edustajat saattavat kysyä, onko Merivälitys sama kuin Mylly. Kyllä on, Merivälityksen asiantuntija Teemu Pesonen taustoittaa. 

Merivälitys palvelee pääasiassa TE-toimiston työnhakija-asiakkaita, mutta palveluun voivat tarvittaessa ottaa yhteyttä myös muut kuin työttömät tai työttömyysuhan alaiset henkilöt, joten asiakkuus TE-toimistossa ei ole välttämätöntä.

Työvoimaa haetaan useimmiten Merivälityksen kautta

Koska Merivälitys sijaitsee Varsinais-Suomessa, se keskittyy erityisesti varsinaissuomalaisten työnhakijoiden palvelemiseen, mutta myös muualla Suomessa asuvat merialan työnhakijat voivat ottaa Merivälitykseen yhteyttä.

– Emme voi kuitenkaan ottaa muualla kuin Varsinais-Suomessa asuvia työnhakijoita Varsinais-Suomen TE-toimiston asiakkaiksi. Muualla Suomessa asuvat työnhakijat voivat siis hyödyntää palveluamme, mutta he pysyvät omien alueidensa työllisyyspalveluiden asiakkaina. Jos pohdit virkailijasi kanssa jotain merialalle työllistymiseen liittyvää, virkailijasi voi ottaa meihin yhteyttä. Me otamme sen jälkeen yhteyttä sinuun. Varmista myös virkailijaltasi, että tiedoistasi löytyy Merivälitykseen liittyvä hakusana, koska hakusanan avulla löydämme sinut, kun etsimme laivoille työvoimaa. Lisäksi tiedoissasi täytyy olla merkintä, että olet antanut luvan tietojesi luovuttamiseen työnantajille, Teemu Pesonen huomauttaa.  

Merivälitys tuntee sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaansa hyvin. Myös Merivälitys tunnetaan suomalaisten varustamojen, ammattiliittojen ja merenkulkualan oppilaitosten keskuudessa hyvin.

– Merialan avoimista työpaikoista ei yleensä julkaista työpaikkailmoituksia, vaan usein varustamot ottavat meihin yhteyttä, kun ne tarvitsevat laivalle vaikkapa kokkia, talousapulaista tai perämiestä. Sen jälkeen me tarkistamme järjestelmästämme, löytyykö sieltä sopivia työntekijöitä, ja ehdotamme heitä työnantajille. Tällaisia esittelypyyntöjä saattaa tulla jopa 15 viikossa. Usein työvoimaa tarvitaan kiireellisesti eli joko kuluvana tai seuraavana päivänä, joten kutsu töihin voi tulla lyhyellä aikataululla. Laiva ei voi lähteä, kun miehistön rivit ovat vajaat.

Koulutuksia ja työnhakuvalmennusta

Työnvälityksen lisäksi Merivälitys auttaa lisäpätevyyskirjojen hankkimisessa ja neuvoo merialan koulutuksiin liittyvissä asioissa.

– Esimerkiksi pelastautumis- ja palontorjuntakursseja, pelastuslautta- ja venemieskoulutusta sekä basic safety trainingia voimme harkinnanvaraisesti ja tietyin edellytyksin hankkia työvoimakoulutuksena työttömälle tai työttömyysuhan alaisena olevalle henkilölle, Teemu Pesonen kertoo.

24.–28. huhtikuuta järjestetään Laivalle töihin -työnhakuvalmennus, joka on suunnattu laivalla työskentelystä kiinnostuneille. Viisipäiväisessä valmennuksessa käydään läpi työnhaun perusasioita yksilöllisesti ja ryhmässä. Työnhakuvalmennus järjestetään Turku Auriga Business Centressä, ja paikalla on varustamojen ja ammattiliittojen edustajia esittäytymässä. Työnhakuvalmennukseen voivat osallistua TE-toimistossa työnhakija-asiakkaana olevat henkilöt kaikkialta Suomesta. Ilmoittautuminen valmennukseen on käynnissä.

Pesonen kehottaa laivalla työskentelystä kiinnostuneita olemaan Merivälitykseen yhteydessä matalalla kynnyksellä.

– Jos emme vastaa puhelimeen, palvelemme todennäköisesti sillä hetkellä asiakkaitamme aktiivisesti. Sähköposti on kaikkein paras keino tavoittaa meidät. Palvelemme asiakkaitamme suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Kannattaa lisäksi muistaa, että jos sinua kiinnostaa hakea laivalle töihin, voit olla yhteydessä myös suoraan varustamoihin.

Teemu Pesonen kertoi TE-palvelujen Merivälityksestä RekryExpo-messuilla Turun Messukeskuksessa 15. maaliskuuta.

Lue lisää

Merivälitys (Varsinais-Suomen TE-toimisto)

Aiheesta muualla