Kympin työllisyysalue rakentuu yhteistyöllä

Uutinen

TE-toimistot ovat jäämässä historiaan vuoden 2025 alusta alkaen, kun työvoimaviranomaisen tehtävät siirtyvät valtiolta kuntiin. Itäisellä Etelä-Pohjanmaalla työvoimaviranomaisen tehtävän vastaanottaa kuntayhtymä Kymppi, mikä on Suomen ainoa tätä tehtävää varten perustettu kuntayhtymä. Yhteistyössä kuntayhtymän perustaneet kymmenen kuntaa, Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Kauhava, Kuortane, Lappajärvi, Lapua, Soini, Vimpeli ja Ähtäri ovat nyt rakentamassa Kympin työllisyysaluetta, mikä jatkossa palvelee niin työnhakija- kuin työnantaja- ja yritysasiakkaita. Yhteistyö asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa on palveluiden järjestämisen kivijalka.

Kuntayhtymä Kympin perustamistoimet ovat nyt työn alla. Kuntayhtymä tulee olemaan valtiolta siirtyvän henkilöstön vastaanottava työnantajaorganisaatio ja parhaillaan rakennetaan kuntayhtymän toimintavalmiutta toimia työnantajana ja työvoimaviranomaisena. Valtiolta tulee siirtymään n. 40 henkilöä kuntayhtymän palvelukseen vuoden 2025 alusta alkaen.

Muutosvaiheessa halutaan varmistaa, että työvoimaviranomaisen tehtävät ja palvelut jatkuvat mahdollisimman sujuvasti siirtymästä huolimatta. Kympin työllisyysalueella palvelut tullaan järjestämään siten, että asiakkailla on mahdollisuus saada henkilökohtaista palvelua omassa kotikunnassaan. Toimipaikkaverkoston tilaratkaisujen selvittäminen on osin työn alla. Tilat tulevat olemaan pääasiassa kuntien tiloissa, lähellä asiakkaita ja muita tärkeitä kumppaneita.

Kympin työllisyysalueen palveluiden suunnittelussa ja järjestämisessä kuunnellaan parhaillaan kumppaneita. Hyviä toimintatapoja ja palveluja vaalitaan ja kehittämiskohteita tunnistetaan kahden kesken käydyissä keskusteluissa ja erilaisissa teemakeskusteluissa. Mm. alueen nuorten palveluverkosto kokoontuu arvioimaan, miten nuorten työllistymistä voidaan tulevaisuudessakin tukea moniammatillisessa yhteistyössä. Siirtyvän henkilöstön rooli palveluiden suunnittelussa ja kehittämisessä kasvaa syksyllä, kun siirtyvä henkilöstö varmistuu. Myös asiakkaiden näkemyksiä palveluiden järjestämisestä halutaan kuulla vahvasti tulevaisuudessa. Esim. asiakaspalautteiden ja asiakasraatien järjestämistä suunnitellaan.

Kympin työllisyysalueen valmistelijat, Anna Nieminen ja Anna-Elina Levijoki toivovat, että heihin ollaan matkan varrella yhteydessä matalalla kynnyksellä. ”Työllisyysasiat liittyvät monen arkeen, olet sitten työnhakija tai vaikka yrittäjä. Muutosvaiheessa kuulemme mielellämme erilaisia näkökulmia ja ajatuksia siitä, miten työllisyysasioita voitaisiin hoitaa alueella jatkossakin mahdollisimman hyvin”, Anna ja Anna-Elina toteavat yhdessä tuumin.

Tulevaisuudessa tietoa työllisyyspalveluista löytyy jokaisen kymmenen kunnan kotisivuilta. Myös Kympin työllisyysalueen omat verkkosivut ovat rakentumassa.  Kuntayhtymä Kympin yhtymäkokousten ja yhtymähallituksen kokousasiakirjoja voi seurata toistaiseksi Kauhavan kaupungin kotisivuilta (kauhava.fi/kymppi).

Lisätietoja Kympin työllisyysalueen valmistelusta saa olemalla yhteydessä:

Anna Nieminen, va. kuntayhtymän johtaja, Kuntayhtymä Kymppi, puh. 040 191 7505, anna.nieminen(at)kauhava.fi

Anna-Elina Levijoki, projektijohtaja, KYMMPI-työllisyysalueen valmisteluhanke, puh. 040 190 3260, anna-elina.levijoki(at)kauhavafi

Lue lisää:

TE24, KOTO24, KEHA24 – kolme mittavaa uudistusta

Aiheesta muualla:

TE-palvelut 2024 uudistus (tem.fi/te-palvelut-2024-uudistus)

TE-palvelut 2024 uudistus (kuntaliitto.fi/talous-ja-elinvoima/tyollisyys/te-palvelut-2024-uudistus)