Löydä kansainvälinen osaaja Suomesta

Uutinen

Kun puhutaan kansainvälisestä rekrytoinnista, ajatukset kulkevat helposti rajojemme ulkopuolelle. Organisaatioosi sopiva osaaja voi kuitenkin olla jo Suomessa, mikä tekee hänen rekrytoinnistaan mutkattomampaa. Rekrytoitavan henkilön maahantulon syyllä ei ole väliä, vaan hän voi olla juuri sinun työyhteisöösi sopiva työntekijä, tuli hän Suomeen työn, opiskelun, humanitaarisen tai perhesyyn vuoksi. Työskentelyä varten hän tarvitsee kuitenkin työnteko-oikeuden.

Suomessa jo asuvan kansainvälisen osaajan rekrytointi oikoo monia kansainvälisen rekrytoinnin mutkia. Jos henkilöllä on Suomessa työnteko-oikeus, vakituinen osoite ja pankkitili, sinun ei välttämättä tarvitse tehdä muuta kuin ilmoittaa TE-toimistolle henkilön palkkaamisesta.

Kun palkkaat kolmannen maan kansalaisen, jolla on jo voimassa oleva oleskelulupa ja työnteko-oikeus Suomessa, muista tehdä työntekijäilmoitus TE-toimistolle työnantajan Enter Finland -verkkopalvelussa. Muista, että sinun tulee säilyttää työntekijän henkilötietoihin sekä työsuhteen perusteeseen ja työnteko-oikeuteen liittyviä dokumentteja kahden vuoden ajan työsuhteen päättymisestä. Lisäksi sinun on ilmoitettava työpaikan luottamushenkilöille työntekijän nimi ja sovellettava työehtosopimus.

Oleskelulupia on monenlaisia. Oleskeluluvassa voi olla rajoittamaton tai rajoitettu työnteko-oikeus. Esimerkiksi työntekijän oleskeluluvassa työnteko-oikeus voi olla rajattu tiettyyn ammattialaan tai työtehtävään, ja opiskelijan oleskeluluvassa tiettyyn tuntimäärään.

Voit tarkistaa henkilön työnteko-oikeuden laajuuden hänen oleskelulupakortistaan. Tarvittaessa on haettava uutta oleskelulupaa.

Suomalaiseen arkeen tottuneen palkkaamisessa on etunsa

Jotta kansainvälinen rekrytointi onnistuu, on tärkeää, että työntekijä kotoutuu Suomeen. Kun palkkaat jo suomalaiseen yhteiskuntaan tottuneen osaajan, hänen sopeutumisensa uuteen työpaikkaan on todennäköisesti helpompaa. Hänellä saattaa olla jo suomen kielen taitoa sekä erilaisia verkostoja. Halu pysyä Suomessa voi lisätä työntekijän sitoutumista merkittävästi.

Sopivia kansainvälisiä osaajia voit löytää esimerkiksi alueellisten työllisyyspalveluiden, TE-toimiston, korkeakoulujen urapalveluiden tai kolmannen sektorin tuella. Esimerkiksi valtakunnallisesti toimivan Startup Refugeesin työnvälityspalvelut ovat maksuttomia. Kun suunnittelet rekrytointia, kannattaa tutustua oman alueen toimijoihin ja palvelutarjontaan.

Business Finland tarjoaa pienille ja keskisuurille yrityksille rahoitusta rekrytoinnin kehittämiseen. Voit saada rahoitusta rekrytointivalmiuksien parantamiseen, kansainvälistymistä tukevan yrityskulttuurin ja johtamistaitojen edistämiseen sekä työnantajamielikuvan kehittämiseen.

Et ole rekrytoinnin kanssa yksin!

Kun haluat palkata kansainvälisen osaajan Suomesta tai ulkomailta, sinulle on tarjolla maksutonta tukea ja neuvontaa. Kansainvälisen rekrytoinnin työnantajaneuvonnasta saat näppärästi vastauksia esimerkiksi palkkaus- ja oleskelulupakysymyksiin. Voit soittaa arkisin klo 9–15 numeroon 0295 016 770 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen tyonantajaneuvonta(at)workinfinland.fi. Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Lue lisää

Ohjeita ulkomaalaisen työntekijän palkkaamiseen

Aiheesta muualla