Omaehtoinen opiskelu

Uutinen

Työnhakijana sinulla voi olla mahdollisuus omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella, jos opinnot parantavat merkittävästi mahdollisuuttasi työllistyä.  

Omaehtoisien opintojen tuottamisesta ja opiskelijavalinnasta vastaa jokin oppilaitos. Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella on mahdollista, jos työvoimaviranomainen arvioi, että sinulla on koulutustarve ja opinnot parantavat merkittävästi mahdollisuuttasi työllistyä.

Työttömyyskassa tai Kela maksaa sinulle opiskelun ajalta työttömyysturvaa työvoimaviranomaisen antaman lausunnon perusteella, mikäli työttömyysturvalain mukaiset edellytykset täyttyvät. Jos opiskeluasi on päätetty tukea, voit saada opintojen ajalta työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Omaehtoisten opintojen aikana sinulla on velvollisuus hakea ja vastaanottaa työtä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin.

Omaehtoisten opintojen suorittaminen 

Omaehtoiset opinnot ovat yleensä tutkintoon johtavia tai muita opintoja, joiden laajuus on keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tai 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohden tai 25 tuntia viikossa.

Kun aloitat päätoimisen omaehtoisen opiskelun työttömyysturvalla, sinulla on tiettyjä velvollisuuksia. Sinun täytyy

  • osallistua opetukseen,
  • edetä opinnoissa niin, että korkeakouluopinnoissa suoritat keskimäärin 5 opintopistettä opintokuukautta kohden ja muissa opinnoissa etenet koulutus- tai opintosuunnitelman mukaisesti,
  • ilmoittaa opintojen etenemisestä työvoimaviranomaiselle,
  • ilmoittaa työvoimaviranomaiselle, jos opinnot eivät etene suunnitelmien mukaan, keskeytät tai lopetat opinnot tai menet yli kaksi viikkoa kestävään kokoaikatyöhön,
  • ilmoittaa opintojen päättymisestä työvoimaviranomaiselle,
  • pyynnöstä esittää työvoimaviranomaiselle todistus suoritetuista opinnoista ja
  • hakea työtä työllistymissuunnitelmassasi sovitulla tavalla.

Jokaisen omaehtoisia opintoja suorittavan työnhakuvelvollisuus kirjataan työllistymissuunnitelmaan. Työnhakuvelvollisuus määräytyy lähtökohtaisesti täysimääräisenä (sinun tulee hakea neljää työmahdollisuutta kuukaudessa).

Yli kuukauden kestävissä opinnoissa haettavien työmahdollisuuksien määrään ja tarkastelujakson pituuteen vaikuttaa se, oletko peruskoulun tai lukion jälkeen suorittanut tutkintoon johtavan ammatillisia valmiuksia antavan koulutuksen. Jos et, työnhakuvelvollisuus määräytyy alennettuna (sinun tulee hakea kolmea työmahdollisuutta kuukaudessa).

Mikäli sinulla on tutkintoon johtanut ammatillisia valmiuksia antava koulutus, suunnitelmaasi sisältyy täysimääräinen työnhakuvelvollisuus.

Jos opiskelet luku- ja kirjoitustaidon opintoja päätoimisesti, sinulle ei aseteta työnhakuvelvollisuutta koulutuksen aikana.

Kenelle ja millä ehdoin 

Voit saada työttömyysturvaa omaehtoisia opintoja varten, jos 

  • olet työnhakijana alueesi työllisyyspalveluissa 
  • sinulla on oikeus työttömyysetuuteen 
  • työvoimaviranomainen arvioi, että sinulla on tarve koulutukselle, opinnot ovat paras tapa edistää työllistymistäsi ja opinnot parantavat merkittävästi mahdollisuuttasi työllistymiseen 
  • olet täyttänyt 25 vuotta 
  • opinnot täyttävät niitä koskevat kriteerit. 

Opintoja voidaan tukea enintään 24 kuukauden ajan. Jos suoritat perusopintojen oppimäärää, opintoja voidaan kuitenkin tukea 48 kuukauden ajan. 

Huomioithan, että tukea ei pääsääntöisesti myönnetä jo aloitettuihin opintoihin, vaan opinnoista täytyy sopia työllistymissuunnitelmassa jo ennen opintojen aloittamista. Aiemmin aloitettuihin opintoihin voit saada työttömyysturvaa vain, jos 

  • opintojen keskeyttämisestä on kulunut vähintään vuosi, 
  • olet aloittanut opinnot työsuhteen tai työnantajan maksaman taloudellisen etuuden jaksottamisen aikana, tai 
  • olet aloittanut opinnot työvoimakoulutuksena.  

Opiskelupaikan hakeminen ei kuitenkaan vaikuta työttömyysturvaasi ennen mahdollisen opinto-oikeuden alkamista.  

Jos suunnittelemiasi päätoimisia opintoja ei hyväksytä omaehtoisiksi työttömyysturvalla tuettaviksi opinnoiksi, tarkista työvoimaviranomaiselta, voitko suorittaa opintoja lyhytkestoisesti tai sivutoimisesti. 

Toimi näin 

Jos suunnittelet opintoja tai olet jo hakenut opiskelemaan, ota heti yhteyttä omaan vastuuvirkailijaasi tai jätä yhteydenottopyyntö. Henkilöasiakkaan asiointi tapahtuu ensisijaisesti Asiointi-osion kautta. Jos et voi käyttää verkkopalvelua, voit lähettää meille postia tai sähköpostia, sekä asioida puhelinpalvelussa tai kuntien palvelupisteillä.

Pohjois-Karjalan työllisyysalueen muut yhteystiedot löydät Työmarkkinatorin aluesivujen Yhteystiedot-osiosta.

Opinnoista tulee sopia asiantuntijan kanssa laadittavassa työllistymissuunnitelmassa ennen opintojen aloittamista. Asiantuntija arvioi koulutustarpeesi ja opintojen merkityksen työllistymisesi kannalta.

Kun saat opiskelupaikan, täytä ensin ”Perustelut koulutustarpeelle” -lomake (numero 623) ja toimita se työvoimaviranomaiselle. Sen pohjalta vastuuvirkailijasi harkitsee, onko opintoihin mahdollista puoltaa omaehtoisten opintojen tukea. Sen jälkeen pyydä oppilaitosta täyttämään ”Koulutuspalvelun tuottajan selvitys opinnoista” -lomake (numero 621), ja toimita se työvoimaviranomaiselle opintojen aloituksen varmistumisen jälkeen tai viimeistään mahdollisimman pian opintojen alettua. Näiden perusteella vastuuvirkailijasi tekee ratkaisun opiskelun tukemisesta.

Tukea saavana opiskelijana sinun pitää ilmoittaa työvoimaviranomaiselle muun muassa opintojesi edistymisestä. Jos työvoimaviranomainen ja työttömyysturvan maksaja eivät saa tarvitsemiaan tietoja, oikeus työttömyysturvaan voi päättyä ja maksettua työttömyysturvaa voidaan periä takaisin.

Ilmoita työvoimaviranomaiselle myös opintojen tilapäisestä keskeytymisestä. Tee ilmoitus mahdollisimman pian, sillä tukiaika kuluu, kunnes ilmoitat keskeytymisestä. Opintojen keskeyttäminen edellyttää pätevää syytä. Muista myös ilmoittaa työvoimaviranomaiselle opintojen jatkumisesta tilapäisen keskeytymisen jälkeen.

Jos olet ollut poissa opinnoista ilman hyväksyttävää syytä, oikeutesi työttömyysturvaan lakkaa.

Pohjois-Karjalan työllisyysalueen yhteystiedot löydät Työmarkkinatorin aluesivujen Yhteystiedot-osiosta.

Yhteystiedot 

Pohjois-Karjalan työllisyysalueen yhteystiedot löydät Työmarkkinatorin aluesivujen Yhteystiedot-osiosta. 

Lue lisää