Oletko valmistumassa ja etsit töitä?

Uutinen

Työnhaku vaatii aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Työmarkkinatorilta löydät apua työnhakuun, voit ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluihin ja löydät neuvoja työttömyysturvan hakemiseen.

Työhaastatteluun menossa

Apua työnhakuun

Työmarkkinatorilla voit tutustua työnhaun vinkkeihin ja luoda oman työnhakuprofiilin, jonka avulla saat ehdotuksia avoimista työpaikoista kokemuksesi ja osaamisesi perusteella. Voit kirjautua Työmarkkinatorille esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Työmarkkinatorin käyttö on maksutonta.

Työnantajat voivat selata työnhakijoiden julkaisemia työnhakuprofiileja ja etsiä sopivia tekijöitä. Voit itse päättää, mitä tietoja julkaiset työnantajien nähtäväksi. Muista ylläpitää profiiliasi ja lisätä myös harrastusten ja luottamustehtävien kautta kertynyttä osaamistasi.

Voit myös selata avoimia työpaikkoja ilman kirjautumista.

Löydät Työmarkkinatorilta myös palveluita työnhakusi tueksi ja työurasi alkuun. Voit olla yhteydessä Ohjaamoon, joka tarjoaa apua alle 30-vuotiaille.

Ilmoittaudu työnhakijaksi

Jos sinulla ei ole tiedossa työpaikkaa heti opintojesi päättymisen jälkeen, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa, jotta voit hakea työttömyysturvaa ja parannat työllistymismahdollisuuksiasi.

Voit ilmoittautua jo etukäteen ennen opintojesi päättymistä. Ilmoita silloin ensimmäiseksi työttömyyspäiväksi valmistumistasi seuraava päivä. Jos ilmoittaudut työnhakijaksi vasta valmistumisen jälkeen, oikeutesi työttömyysturvaan alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä.

Hae työttömyysturvaa

Voit saada työttömyysturvaa vain, kun ilmoittautumisesi TE-palveluiden Oma asioinnissa on voimassa. Saat ilmoittautumisen päätteeksi vastaanottoilmoituksen. Lue se tarkkaan ja toimi ohjeiden mukaisesti. TE-toimisto tai kuntakokeilu järjestää sinulle alkuhaastattelun mahdollisuuksien mukaan viiden arkipäivän kuluessa työnhakusi alkamisesta.

Noudata työttömyysturvan hakemisessa Kelan tai oman työttömyyskassasi ohjeita. Tyypillisesti vastavalmistuneelle maksetaan työmarkkinatukea. Jos olet valmistunut ammatillisesta koulutuksesta ja sinulla on riittävästi työhistoriaa, voidaan sinulle maksaa peruspäivärahaa. Työttömyyskassa voi maksaa myös ansiopäivärahaa, jos kuulut kassaan ja sinulla on riittävästi työhistoriaa.