Sopivat palvelut, oma motivaatio ja työkyvyn mukaisten tehtävien löytyminen tekivät Helistä leipomotyöntekijän

Uutinen

Pohjoissavolaisen Heli Kiimalaisen työpäivät koostuvat leipomotuotteiden pakkaamisesta kuopiolaisessa Malmbergin konditoriassa. Tämä on työkyvyttömyyseläkkeelle näkövammansa takia 21-vuotiaana jääneen Helin ensimmäinen työpaikka. Työllistymistä edistävät palvelut auttoivat häntä työpaikan saamisessa. Arki monipuolisissa tehtävissä sujuu hyvin, sillä Helille on löydetty hänen työkyvylleen sopivat tehtävät ja kaikki työntekijät huomioivat turvallisuuden työpaikalla.

Heli Kiimalainen ja Sami Malmberg seisovat leipomossa leipomotuotteiden pakkauslaatikot käsissään.<br/>Heli Kiimalainen och Sami Malmberg står i bageriet med bageriprodukternas förpackningslådor i händerna.<br/>Heli Kiimalainen and Sami Malmberg standing in the bakery holding packaging boxes for bakery products.

Neljänä päivänä viikossa kuopiolaiseen Malmbergin konditoriaan saapuu työntekijä, jonka muu työyhteisö tietää olevan aina hyväntuulinen. Hän on nilsiäläinen Heli Kiimalainen. Päivittäiset rutiinit sujuvat saumattomasti, kun työkyvylle sopivat työtehtävät ovat löytyneet ja työkaverit ovat tottuneet huomioimaan Helin näkövamman leipomon hektisessä toimintaympäristössä. Työtunteja näinä pullantuoksuisina päivinä pian 48 vuotta täyttävälle naiselle kertyy kuusi. Työn määrään Heli on saanut itse vaikuttaa.

Kiimalainen valmistui ammattiopiston kankaankudontalinjalta vuonna 1994. Töitä hän ei tuon ajan lama-Suomesta kuitenkaan löytänyt, eikä uskaltanut ryhtyä yrittäjäksikään, vaikka hän oli siihen hankkinut valmiudet opintojensa avulla. Työllistymistä rajoitti myös Helin heikko näkökyky, ja Kelan suosituksesta hän jäi työkyvyttömyyseläkkeelle 21-vuotiaana.

Halukkuus työn tekemiseen ei kuitenkaan hiipunut. 2010-luvun loppupuolella Heli osallistui Näkövammaisten liiton toimintaan.

– Siellä teimme kartoituksen, jossa selvitimme, kykenisinkö edes jonkinlaiseen työhön. Sen jälkeen Näkövammaisten liitto kehotti minua ottamaan yhteyttä TE-toimistoon, jossa sain tietää Valo-valmennusyhdistyksen palvelusta, jota järjestettiin myös Kuopiossa. Valmennuksessa haimme työkokeilu- ja työpaikkoja. Soitimme ja kirjoitimme sähköposteja ainakin 35 työnantajalle ja lopulta tärppäsi, Kiimalainen taustoittaa.

Sopivat työtehtävät löytyivät kokeilemalla

Sami Malmberg, yksi vuonna 1988 perustetun Malmbergin konditorian kolmesta omistajasta, otti Helin aluksi kolmen kuukauden työkokeiluun keväällä 2021.

– Kesä oli tulossa ja se on meillä perinteisesti kiireisempää aikaa. Osa työntekijöistä on silloin lomalla. Aluksi vähän mietitytti, miten ehdimme opastamaan, mutta päätimme kuitenkin kokeilla. Oikeastaan Helin tulo osuikin oikein sopivaan hetkeen. Hän kokeili erilaisia tehtäviä, kuten taikinan valmistamista, mutta se osoittautui vähän liian hektiseksi, kun monta ihmistä työskentelee samassa tilassa. Kyllä sekin Heliltä onnistui, mutta hän ei itse kokenut sitä sopivaksi tehtäväksi, Malmberg kertoo.

Helin mielestä työkokeilujakso oli tarpeellinen.

– Siinä pääsi vähän sisälle talon tapoihin ja oppi näkörajoitteisena tietämään, missä on mikäkin paikka. Suoritin myös hygieniapassin. Siinä joutui lukemaan paljon tekstiä, joten harjoittelimme kysymyksiä yhdessä avustajan kanssa. Loppukokeessa yksi ainoa vastaus meni väärin, Kiimalainen nauraa.

Työkokeilun jälkeen konditoria palkkasi uuden ja innokkaan työntekijän joukkoonsa. TE-toimisto myönsi palkkatukea ja työolosuhteiden järjestelytukea. Työkyvyn mukainen ja mieluinen työnkuva löytyi lopulta leipomotuotteiden pakkaamisen puolelta.

Käytännössä työskentely sujuu siten, että joku työntekijöistä tuo Helille leivät, sämpylät ja pullat sekä niiden pakkaamiseen tarkoitetut pussit valmiiksi. Helin tehtävä on sitten pakata tuotteet myyntikuntoon.

– Työnkuvaani kuuluu myös ennakkotekeminen eli taittelen kymmenittäin laatikoita puolivalmiiksi sekä puhdistan, paperoin ja kasaan torneiksi muovilaatikoita seuraavana päivänä lähtevää kuormaa varten. Lisäksi vastuullani on leivän leikkaaminen. Työkaveri laittaa leikkuukoneeseen säädöt valmiiksi ja minä sitten leikkaan ja pussitan tuotteet. Eli kaiken kaikkiaan tämä on hyvin monipuolista pakkaustyötä, Kiimalainen luettelee. 

Malmberg kertoo, että nykyisin hän ei enää tahdo edes muistaa Helin näkörajoitetta, sillä tämä hoitaa työnsä ja liikkuu leipomotilassa niin sujuvasti.

Tukea saatavilla monipuolisesti

Osatyökykyisten aseman parantaminen työmarkkinoilla on ollut osa hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitetta. Työllisyystoimien kokonaisuuteen kuuluu Työkykyohjelma, jonka yhtenä tuloksena TE-toimistoissa on aloittanut työkykykoordinaattoreita. Heidän tehtävänsä on auttaa osatyökykyisiä työllistymään sekä kannustaa ja ohjata työnantajia työllistämään osatyökykyisiä.

Myös Heli Kiimalaisen työllistymistä edesauttoi Pohjois-Savon TE-toimiston työkykykoordinaattori, ja tukea häneltä on tarvittaessa ollut saatavilla vielä myöhemminkin. Heli on kokenut asioinnin TE-palveluiden kanssa toimivaksi ja ollut tyytyväinen siihen, että on voinut halutessaan soittaa ja kysyä neuvoa.

Myös työnantajalle löytyi TE-toimistosta konkreettista tukea.

– Sain apua palkkatuen ja työolosuhteiden järjestelytuen hakulomakkeiden täyttämiseen, kun en koskaan aiemmin ole hakenut vastaavia tukia. Kuten varmasti moni muukin yrittäjä, olen aika huono täyttämään kaavakkeita. Olisikin hyvä, jos molempia tukimuotoja voisi hakea sähköisesti, Sami Malmberg miettii viitaten siihen, että työolosuhteiden järjestelytukea haetaan vielä toistaiseksi paperilomakkeella.

Töihin kulkeminenkin järjestyy hyvin, vaikka Helille kertyy työmatkaa 50 kilometriä suuntaansa. Kuopion kaupungin matkojenyhdistelykeskus nimittäin mahdollistaa vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun henkilöille, joilla on pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia liikkumisessa. Matkoista Helille itselleen maksettavaksi jäävät kustannuksetkaan eivät ole suuret, kun omavastuuosuus yhdeltä matkalta on 1,30 euroa.

Millaisia suunnitelmia Helillä on tulevaisuuden suhteen?

– Haluan ehdottomasti jatkaa työelämässä. Tämänhetkinen työsopimukseni on voimassa vuoden loppuun, ja jos työt eivät täällä jatku, aion hakea muihinkin paikkoihin. Kannustan muitakin osatyökykyisiä työnhakijoita olemaan sinnikkäitä työnhaussa. Ei pidä luovuttaa ensimmäiseen kompastukseen, vaan kokeilla aina uudestaan. Apuakin on saatavilla. Työnantajia rohkaisisin työllistämään myös osatyökykyisiä, koska tekemällä ihan kaikenlaiset työntekijät lopulta oppivat.

Sami Malmberg toivoo, etteivät raaka-ainekustannukset ja sähkön hinta nousisi tulevana talvena liian korkeiksi, jotta he voisivat pitää Helin töissä vielä ensi vuoden puolellakin.

– Meillä on kaiken kaikkiaan positiiviset kokemukset osatyökykyisen työntekijän palkkaamisesta. Työnantajien kannattaa rohkeasti kokeilla, koska työkokeilujaksot ja tuet loiventavat huomattavasti riskejä. Ja jos on ihminen, joka todella haluaa töihin, onhan se lopulta ilo kaikille, että hän pääsee töitä tekemään. Kyllä minäkin aluksi hieman pelkäsin, että seuraako Helin näkörajoitteesta mahdollisesti vaaratilanteita, mutta mitään ongelmia ei ole ollut, kun Heli osaa huomioida muut ja päinvastoin. Kaikki toimii siis hyvin, kuvaa työnantaja arkea kaksitoistahenkisessä työyhteisössä.

47-vuotiaana ensimmäisessä työpaikassaan aloittaneen Heli Kiimalaisen elämää voi seurata loppuvuodesta Ylellä julkaistavassa televisiodokumentissa. Ohjelmassa tutustutaan kymmeneen henkilöön, jotka tekevät töitä eläkkeen rinnalla.

Lue lisää

Aiheesta muualla