Päättyikö palvelus? Toimi näin, jos tiedossasi ei ole vielä työpaikkaa.

Uutinen

Jos sinulla ei ole tiedossa työpaikkaa heti palvelusajan päättymisen jälkeen, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon. Voit ilmoittautua työnhakijaksi jo ennen palvelusajan päättymistä ja ilmoittaa etukäteen ensimmäisen työttömyyspäiväsi. Jos ilmoittaudut työnhakijaksi vasta palvelusajan päättymisen jälkeen, oikeutesi työttömyysturvaan alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä.

mies_ja_tietokone

Ilmoittaudu työnhakijaksi

Kätevimmin ilmoittaudut työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa. Tarvitset pankkitunnukset tai sirullisen henkilökortin tunnistautumiseen. 

Ilmoita kaikki työsuhteesi kahden viimeisen vuoden ajalta sekä myös muut työnhaun kannalta merkitykselliset työsuhteet ja koulutustiedot. Työnhakusi alkaa heti, kun olet vastannut verkkopalvelun kysymyksiin ja lähettänyt tiedot. Lähettämisen jälkeen saat ohjeet, miten jatkat asiointia. Varaudu esittämään tutkinto- ja työtodistuksesi sekä todistuksen palvelusajasta.

Jos käytössäsi ei ole pankkitunnuksia tai sirullista henkilökorttia, ole mahdollisimman pian yhteydessä oman alueesi TE-toimistoon.

Ilmoittautumisen jälkeen

Alkuhaastattelu järjestetään kaikille työnhakijoille viiden arkipäivän kuluessa työnhaun alkamisesta, pääsääntöisesti TE-toimiston tai kuntakokeilun toimipaikassa, mutta se voidaan järjestää myös muulla tavalla painavan syyn, esimerkiksi poikkeuksellisen pitkän asiointimatkan takia.

TE-toimisto tai kuntakokeilu voi vaihtoehtoisesti järjestää sinulle täydentävän työnhakukeskustelun, jossa sinulle laaditaan työllistymissuunnitelma. Alkuhaastattelu on kuitenkin järjestettävä viipymättä tämän jälkeen.

Alkuhaastattelussa kartoitetaan tilanteesi ja sinulle tehdään työllistymissuunnitelma. Haastattelussa pohdit yhdessä asiantuntijasi kanssa, millaisia työpaikkoja voisit hakea tai onko sinulla tarve hankkia koulutusta tai vaihtaa alaa.

Alkuhaastattelussa arvioidaan myös palvelutarpeesi. Palvelutarpeen arviointi on keskeinen osa työllistymisesi tukemista ja palveluihin ohjaamista. Alkuhaastattelussa sovit myös asiointitavasta ja yhteydenpidosta TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa.

Lähetämme Kelalle tai työttömyyskassallesi lausunnon etuuden maksamista varten, kun olemme selvittäneet oikeutesi työttömyysetuuteen.

Hae työttömyysturvaa

Voit hakea työttömyysturvaa joko Kelalta tai omasta työttömyyskassastasi. Työttömyysturvaa saadaksesi työnhakusi pitää olla voimassa. Omavastuuaika alkaa vasta, kun olet aloittanut työnhakusi. Omavastuuaikana sinulle ei makseta työttömyysetuutta. 

Hae työtä omatoimisesti

Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen olet mukana, kun etsimme sopivia henkilöitä TE-  toimistoon avoimeksi ilmoitettuihin työpaikkoihin. Työnhakijana olo ei kuitenkaan korvaa omaa aktiivisuutta työnhaussa. Aloita siis työpaikan hakeminen jo ennen palvelusajan päättymistä tai heti päättymisen jälkeen.

Toimi työnhakijana TE-toimiston kanssa sopimallasi tavalla

Työllistymissuunnitelmassa sovit työnhakusi tavoitteista, omista tehtävistäsi ja tarvitsemistasi palveluista. Toimimalla suunnitelmassa sovitulla tavalla ja ilmoittamalla mahdollisista muutoksista työnhakutilanteessasi varmistat työpaikan löytämisen mahdollisimman nopeasti ja työttömyysetuuden saamisen.