Pian voit hakea syksyllä 2023 alkaviin opintoihin

Uutinen

Oletko tutkintoa vailla oleva alle 25-vuotias nuori? Hae koulutukseen kevään yhteishaussa.

Keväällä on kolme yhteishakua. Valtaosaan koulutuksista voit hakea vain kevään yhteishauissa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän. Helmi-maaliskuussa on perusopetuksen jälkeisen koulutuksen hakuaika ja se on 21.2.–21.3.2023. Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin. Korkeakoulujen ensimmäinen yhteishaku on 4.1.–18.1.2023 ja toinen 15.3.–30.3.2023.

Lisätietoja yhteishausta ja hakeminen (opintopolku.fi) 

Alle 25-vuotiaiden hakuvelvollisuus 

Jos olet alle 25-vuotias, eikä sinulla ole tutkintoa, sinun täytyy hakea koulupaikkaa syksyllä alkaviin opintoihin. Hakuvelvollisuus tutkintoon johtavaan koulutukseen koskee sekä työmarkkinatukea että Kelan tai työttömyyskassan työttömyyspäivärahaa hakevia. Velvollisuus perustuu työttömyysturvalakiin. 

Hakuvelvollisuutesi täyttyy, kun haet keväällä vähintään kahta syksyllä alkavaa opiskelupaikkaa, joiden pääsyvaatimukset täytät. Ammatilliseen koulutukseen voit hakeutua myös jatkuvan haun tai oppisopimuskoulutuksen kautta. Haettavan koulutuksen pitää olla ammatilliseen tutkintoon tai korkeakoulututkintoon johtavaa. Koulutus voi tapahtua myös ulkomailla.

Pelkän peruskoulun suorittanut voi hakea kahta lukiopaikkaa. Lukio-opintojen tulee olla sellaisia, joiden oppimäärän mukainen laajuus on vähintään 150 opintopistettä tai jotka järjestetään sisäoppilaitoksessa. Aikuislukio käy vain, jos siitä on sovittu etukäteen TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa. Myös kevään abiturientin tulee hakea syksyllä alkavaan koulutukseen.

Voit menettää oikeuden työttömyysturvaan 1.9. alkaen, jos

  • jätät hakematta koulutukseen ilman pätevää syytä, 
  • estät itse valintasi koulutukseen (et esimerkiksi osallistu pääsykokeisiin) tai 
  • kieltäydyt koulutuksesta. 

Jos keskeytät opintosi myöhemmin ilman pätevää syytä, et voi saada työttömyysturvaa. 

Lue lisää

Tietoja hakeutumisesta ja koulutusvaihtoehdoista 

Jos oma tilanteesi askarruttaa, ole rohkeasti yhteydessä Koulutusneuvontaan! 

Koulutusneuvojan tavoitat puhelimella 0295 020 702 sekä Työmarkkinatorilta löytyvän chatin tai verkkolomakkeen avulla. Koulutusneuvonnan löydät myös Facebookista. 

Koulutusneuvonta