Työskentely Suomessa -esite torjuu hyväksikäyttöä 24 kielellä – myös kausityöläisten neuvontapalvelu toimii jälleen kesällä

Uutinen

Työskentely Suomessa -esite kertoo Suomessa noudatettavista työehdoista ja neuvoo, kuinka työntekijän tulee toimia, jos hän joutuu hyväksikäytön kohteeksi. Lisäksi kausityöntekijöille suunnattu monikielinen neuvontapalvelu on käytössä kesän ajan.

Esite on julkaistu suomen, ruotsin, englannin, venäjän, ukrainan, nepalin ja thain kielien lisäksi 17 kielellä. Kieliversiot kattavat kaikki merkittävimmät kielet, joiden puhujat tarvitsevat luvan tullessaan töihin Suomeen. Esitteen on julkaissut Työ- ja elinkeinoministeriö.

Neuvontapalvelu auttaa hyväksikäytön uhreja

Työvoiman hyväksikäyttöä torjutaan myös monikielisen neuvontapalvelun avulla. Kausityöläisille ja muille ulkomailta tuleville työntekijöille suunnattu palvelu on tarkoitettu niille, jotka haluavat tietoa suomalaisista työehdoista mutta myös heille, jotka epäilevät hyväksikäyttöä. Neuvoja annetaan esimerkiksi lainmukaisista työehdoista, asumis- ja hygieniaolosuhteista ja käytettävissä olevista oikeusturvakeinoista. Asia voidaan yhteydenottajan luvalla myös siirtää viranomaisille jatkoselviteltäväksi. 

Palvelussa vastataan kysymyksiin venäjän, englannin, suomen ja ruotsin kielellä puhelimessa ja erilaisissa viestipalveluissa. Tarvittaessa apua saa tulkin välityksellä myös muilla kielillä.

Myös videot torjumaan hyväksikäyttöä

Työ- ja elinkeinoministeriö on laatinut kaksi videota, joissa kerrotaan suomalaisen työelämän pelisäännöistä ja pyritään ehkäisemään työvoiman hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa sekä kerrotaan, mistä voi tarvittaessa pyytää apua.  Videot on suunnattu erityisesti Ukrainasta pakeneville, jotka voivat hakea tilapäistä suojelua.

Lue lisää

Aiheesta muualla