Työvoimabarometri: suurin osa Suomesta kärsii kohtaanto-ongelmasta

Uutinen

Uudistettu Työvoimabarometri keskittyy tänä syksynä teknologia- sekä sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan tulevaisuudennäkymiin.

Työvoimabarometrin mukaan yksikään alue ei ole tällä hetkellä työvoimapulassa eikä tilanne ole muuttumassa lähitulevaisuudessakaan. Suurin osa alueista kärsii kohtaanto-ongelmasta: avoimia työpaikkoja on edelleen, mutta työttömien työnhakijoiden osaaminen ei kohtaa niiden kanssa. Työttömyyden ennakoidaan kasvavan ja avoimien työpaikkojen vähenevän.

Pulaa työvoimasta on erityisesti sote-alalla, jota vaivaavat myös digiosaamisen ja kielitaidon puutteet. Sote-alan kroonistuneeseen työvoimapulaan ei ole odotettavissa helpotusta. Erityisesti sairaanhoitajista ja lähihoitajista on pulaa myös lähitulevaisuudessa.

Lähitulevaisuudessa keskeisimpinä tarvitaan perusosaamista, kuten ammattipätevyyksiä, ammatillista osaamista sekä kotimaista ja ulkomaista kielitaitoa. Myös monikulttuurisuustaidoille, kansainväliselle osaamiselle ja vuorovaikutustaidoille on kysyntää. Laajasti eri tasoista digiosaamista sekä tekoälyyn liittyvää osaamista tarvitaan eri toimialoilla ja ammattiryhmissä.

Aiheesta muualla