Uudistettu Työvoimabarometri julkaistaan marraskuussa

Uutinen

Työ- ja elinkeinoministeriö on aiemmin julkaissut tietoa työvoimatarpeista Ammattibarometrissä. Työmarkkinoiden arviointia on nyt uudistettu ja jatkossa tietoa työvoima- ja osaamistarpeista julkaistaan Työvoimabarometrissä. Nimen lisäksi uudistuu myös julkaisuaikataulu. Jatkossa Työvoimabarometri julkaistaan kerran vuodessa ja arviointi tehdään aina vuodeksi eteenpäin. Julkaisu sijoittuu loppuvuodelle, ja tänä vuonna julkaisupäivä on keskiviikkona 29.11.2023. Uusi Työvoimabarometri on luettavissa edellä mainitusta päivästä lähtien osoitteessa tyovoimabarometri.fi.

Työvoimabarometrin kokoaa raati, joka koostuu alueiden ja toimialojen asiantuntijoista eri organisaatioista. Mukana on TE-hallinnon asiantuntijoita, työnantajien edustajia sekä työllisyyden ja koulutuksen asiantuntijoita kunnista.

Työvoimabarometrissä käytetään paranneltua taustatietoa, joka auttaa tekemään tarkempia ennusteita työvoimatarpeista. Lisäksi Työvoimabarometrissä keskitytään toimialoihin ja tunnistetaan osaamistarpeet paremmin. 

Työmarkkinatorilta löydät arvokasta tietoa ammatin valitsemiseen

Työmarkkinatorin Ammattitieto-palvelussa voit tutustua eri aloihin ja ammatteihin. Voit valita sinua kiinnostavan alan tai tutustua tarkemmin tiettyyn ammattiin. Ammattitiedossa voit lukea alan tyypillisimmistä työnantajista, ammatin vaatimasta koulutuksesta ja nykyisestä työllisyystilanteesta. Voit myös perehtyä valitsemasi ammatin vaatimiin osaamisiin ja taitoihin sekä ammatin palkkaukseen. Ammattitiedon kautta voit kätevästi hakea juuri valitsemasi ammatin työpaikkoja.

Työmarkkinatorille on lisätty elokuussa 2023 monipuolinen Työvoiman saatavuus ja kohtaanto -raportti. Voit tutustua raportin tietoihin joko valtakunnallisella tasolla tai alueellisesti tietyn maakunnan osalta. Raportista voit tarkastella, missä ammateissa on työvoimapulaa ja missä on työvoiman ylitarjontaa. Saat raportin avulla myös tietoa eri ammattien palkkatasosta ja avoimista työpaikoista. Näistä tiedoista voi olla hyötyä esimerkiksi siiloin, kun olet tekemässä uraasi koskevia päätöksiä tai muutoksia. 

Lue lisää

Aiheesta muualla