Valtakunnallinen työvoimakoulutusviikko käynnistyy syyskuun puolivälissä

  • Uutinen

Valtakunnallisen työvoimakoulutusviikon aikana TE-toimistot ympäri Suomen järjestävät monipuolista työvoimakoulutuksiin liittyvää ohjelmaa. Ohjelmaa järjestetään sekä verkossa että tapahtumina, joihin aiheesta kiinnostuneet voivat saapua paikan päälle. Työvoimakoulutusviikon tavoitteena on esitellä runsasta koulutustarjontaa ja lisätä tietoa koulutusmuodon hyödyistä.

Valtakunnallinen työvoimakoulutusviikko järjestetään 11.–15. syyskuuta ensimmäistä kertaa. Viikon aikana TE-toimistot eri puolella Suomea järjestävät työvoimakoulutuksiin liittyviä messuja, työvoimakoulutusta järjestävien oppilaitosten avoimien ovien tapahtumia ja TE-liven infolähetyksiä. Työvoimakoulutusviikon tarkoituksena on tuoda esiin työvoimakoulutusten tarjonnan monipuolisuutta ja jakaa tietoa siitä, miten hyvä ja joustava väylä työvoimakoulutus on työllistymiseen. Tapahtumaa koordinoi Varsinais-Suomen TE-toimisto yhteistyössä Uudenmaan TE-toimiston kanssa.

– Idea työvoimakoulutusviikkoon syntyi ajatuksesta, että työvoimakoulutus on ansainnut oman ison tapahtumansa ja että olisi hienoa juhlia sitä koko Suomen laajuisesti vielä nyt, kun TE-palvelut ovat nykyisessä muodossaan olemassa, Varsinais-Suomen TE-toimiston tapahtumatuotannossa asiantuntijana toimiva Eija Erlamo (kuvassa edessä) taustoittaa ja viittaa työllisyyspalveluiden järjestämisvastuun siirtymiseen kunnille vuoden 2025 alussa.

Työvoimakoulutus on suunnattu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alla oleville, yli 20-vuotiaille ja oppivelvollisuuden suorittaneille henkilöille. Työvoimakoulutuksessa voit suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai näiden osia. Tarjolla on myös jatko- ja täydennyskoulutusta sekä yrittäjäkoulutuksia. 

Työvoimakoulutusta järjestetään tarpeeseen

Työvoimakoulutuksia järjestetään niille aloille, joilla työvoimasta on pulaa. Työvoiman tarpeessa eri aloilla on alueellista vaihtelua.

– Yksi suurimpia työvoimapulasta kärsiviä aloja on hoitoala. Metallialalla on samanlainen tilanne. Myös rakennusalalle on kaivattu työvoimaa jo pitkään, mutta alaa kurittaa tällä hetkellä suhdannevaihtelu, joka aiheuttaa muun muassa yt-neuvotteluja, Varsinais-Suomen TE-toimiston koulutuspalveluissa asiantuntijana toimiva Satu Oja (kuvassa takana) kertoo.

Myös ravintola-alalla on pulaa työvoimasta, mutta alan työvoimakoulutuksiin ei ole riittävästi hakijoita.

– Alan houkuttelevuus heikkeni, kun koronapandemian aikana ravintoloita jouduttiin sulkemaan. Tilanne on myös sillä tavalla ristiriitainen, että vaikka työtä olisi tarjolla, työnantajilla ei ole varaa tarjota työntekijöille täyttä määrää työtunteja. Lisäksi työajat ovat alalla haastavat, Oja luettelee syitä hakijapulaan.

– TE-palvelut ja oppilaitokset järjestävät työvoimakoulutuksia sen mukaan, mitkä alat houkuttelevat työnhakijoita. Koulutuksia ei siis järjestetä, jos osallistujia ei ole riittävästi. Tämä osoittaa sen, että työvoimakoulutus on hyvin muuntautumiskykyinen koulutusmuoto, Eija Erlamo lisää.

Selkeille työvoimapula-aloille koulutuksia on kuitenkin aina tarjolla.

– Lisäksi kannattaa muistaa RekryKoulutus, joka on yksi työvoimakoulutuksen muoto. RekryKoulutuksessa yksittäinen yritys hakee työvoimaa, ja se on hyvin käyttökelpoinen koulutusmuoto monilla eri aloilla, Satu Oja muistuttaa.

Miten hyvin työvoimakoulutukset työllistävät työnhakijoita?

– Todella hyvin. Esimerkiksi omalla alueellamme Varsinais-Suomessa taloushallinnon alan työvoimakoulutukseen osallistuneista noin 80 prosenttia työllistyy. Seuraamme koulutuksista työllistyneiden määrää jatkuvasti. Jos näyttää siltä, että jonkin koulutuksen vaikuttavuus on heikompaa, alamme arvioida, kannattaako sitä järjestää enää ollenkaan tai millä tavalla ja miten usein järjestäminen olisi kannattavinta, Oja kertoo.

Haussa olevia koulutuksia kannattaa seurata aktiivisesti

Eija Erlamon mielestä työnhakijoiden kannattaa olla työvoimakoulutusten suhteen uteliaita.

– Oman asuinalueen työmarkkinatilannetta saattaa olla hieman hankalaa seurata. Jos menet katsomaan, millaisia työvoimakoulutuksia alueellasi järjestetään, saat käsityksen siitä, mitkä alat alueellasi vetävät eli mitä kannattaisi opiskella.

Satu Oja kehottaa tutustumaan rohkeasti myös sellaisiin työvoimakoulutuksiin, joita järjestetään muualla kuin oman kotipaikkakunnan läheisyydessä. Lisäksi kannattaa huomioida, että joitakin koulutuksia järjestetään pelkästään verkossa, joten niissä opiskelu onnistuu mistä päin Suomea tahansa.

– Jos et saanut tänä vuonna opiskelupaikkaa, on hyvä muistaa, että hakemallesi alalle saatetaan järjestää työvoimakoulutusta. Tietyissä työvoimakoulutuksissa voit suorittaa koko tutkinnon esimerkiksi siten, että jatkat opintoja oppisopimusopiskeluna varsinaisen työvoimakoulutuksen jälkeen. Koulutustarjonta kannattaa käydä tarkistamassa TE-palveluiden verkkosivuilta viikoittain, koska joissakin koulutuksissa hakuaika on lyhyt. Myös TE-toimistojen YouTube-kanavia kannattaa seurata, koska niistäkin löytyy usein tietoa työvoimakoulutuksista, Oja opastaa.

Tilanteesi saattaa olla myös sellainen, ettet vielä tiedä, minkä alan opiskeleminen sinua kiinnostaisi. Tässä tilanteessa yksi hyvä vaihtoehto on uravalmennukseen osallistuminen, koska uravalmennuksessa voit tutustua erilaisiin koulutusaloihin ja oppilaitoksiin.

Odotukset korkealla

Työvoimakoulutuksia järjestävillä oppilaitoksilla on ollut mahdollisuus suunnitella alueidensa TE-toimistojen kanssa keväästä lähtien, millaisia tapahtumia ne haluavat järjestää työvoimakoulutusviikon aikana.

– Tämä on oppilaitoksille tuhannen taalan paikka kertoa koulutuksistaan. Lisäksi tämä on loistava tilaisuus kehitellä ihan uudentyyppistä ohjelmaa, joten järjestäjät saavat mahdollisesti myös toisiltaan uusia ideoita, joita voi hyödyntää tulevissa tapahtumissa, Eija Erlamo huomauttaa ja kertoo toivovansa, että työvoimakoulutusviikosta muodostuisi jokavuotinen tapahtuma.

– Odotuksemme työvoimakoulutusviikon suhteen ovat korkealla. Toivomme, että sen avulla saamme esimerkiksi kumottua harhakäsityksiä siitä, että työvoimakoulutukset olisivat vain jonkinlaisia yleisluontoisia työvoimakursseja. Työvoimakoulutus on ihan oikeaa koulutusta, jossa voit esimerkiksi päivittää osaamisesi tai kouluttautua täysin uudelle alalle. Se on myös erittäin nopea tapa päästä työmarkkinoille. Näille asioille olemme toivoneet näkyvyyttä jo pitkään, Satu Oja kertoo.

Työvoimakoulutusviikko käynnistyy maanantaina 11. syyskuuta valtakunnallisesti suunnatulla TE-live-lähetyksellä, joka lähetetään Pohjanmaan TE-toimistosta. Lähetyksessä annetaan vastauksia yleisimpiin työvoimakoulutuksia koskeviin kysymyksiin. Myöhemmin viikon varrella eri TE-toimistot lähettävät TE-live-lähetyksiä, jotka keskittyvät paikallisiin työvoimakoulutuksia koskeviin teemoihin. Lähetyksissä kuullaan esimerkiksi työvoimakoulutuksen käyneiden henkilöiden tarinoita.

Löydät kaikki Valtakunnalliset työvoimakoulutusviikon tapahtumat Google Maps -kartalta. Tiedot päivittyvät mahdollisesti tapahtuman alkamisajakohtaan asti. Lisätietoa löydät myös oman alueesi TE-toimiston verkkosivuilta.

Voit lukea työvoimakoulutuksesta lisää Työmarkkinatorilta. Haussa oleviin työvoimakoulutuksiin voit tutustua TE-palveluiden verkkosivulla.