Kokki

Ammatti

Kokki valmistaa ja suunnittelee ruoka-annoksia ravintolan asiakkaille. Keittiön kiireinen työtahti edellyttää ripeyttä ja organisointikykyä. Työssä tarvitaan myös kädentaitoja, mielikuvitusta sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia. Työpaikkana voi olla esimerkiksi hotelliravintola, korkeatasoinen ruokaravintola, henkilöstöravintola, matkustaja-alus tai catering-alan yritys.

Erilaiset ravintolat, kuten ruoka-, hotelli- tai henkilöstöravintolat. Kahvilat. Juhla- ja catering-alan yritykset. Laivat.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kokki

Kokin täytyy tuntea perusteellisesti raaka-aineet, ruoka-aineet ja valmistusmenetelmät. Kokin on tärkeää myös osata huomioida ravitsemissuositukset sekä erityisruokavaliot. Työssä tarvitaan kädentaitoja ja hieman taiteellista silmää, mielikuvitusta sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia.

Kokilta vaaditaan taloudellista ajattelua raaka-aineiden ja ruoka-aineiden käsittelyssä. Ravintolakokin keskeinen osaamisalue on hygieniaosaaminen eli elintarvikehygienia, käsittely, hygieeniset työtavat sekä omavalvonta. Ammatissa on hallittava myös ruoan itsearviointi.

Keittiön usein kiireinen työtahti edellyttää myös ripeyttä sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Kokki tarvitsee myös asiakaspalvelutaitoja ja kykyä vastaanottaa palautetta. Nopeasti valmistetun ja tuoreen annoksen tarjoaminen edellyttää töiden organisointikykyä.

Jatkuva seisomatyö rasittaa erityisesti selkää ja jalkoja. Erilaisille ruoka-aineille ja pesukemikaaleille allergisten on vaikea toimia ammatissa.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinto (kokki). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ruokapalvelujen ammattitutkinto (suurtalouskokki tai ravintolakokki) sekä erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto (dieettikokki). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Elintarviketurvallisuusviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Laivalla työskenteleviltä kokeilta vaaditaan merenkulkualan edellyttämä turvallisuuskoulutus.

Palkkaus perustuu matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaan työntekijöiden työehtosopimukseen. Kokoaikatyöntekijälle maksetaan kuukausipalkkaa. Osa-aikatyöntekijälle maksetaan tuntipalkkaa. Ammattinimikkeellä on oma vähimmäistaulukkopalkka, jonka lisäksi tulevat ilta-, pyhä- ja yötyölisät sekä paikkakuntalisä ja mahdolliset kokemus- tai palvelusvuosilisät. Laivoilla noudatetaan merenkulkualan työehtosopimuksia.