Työmarkkinatoria päivitetään keskiviikkona 24.4.2024. klo 16.15–17.30. Päivitys voi aiheuttaa lyhyitä käyttökatkoja. Pahoittelemme tästä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Suurtalouskokki

Ammatit Julkaistu

Suurtalouskokki valmistaa ruokaa muun muassa sairaaloissa, vanhainkodeissa, oppilaitoksissa ja henkilöstöravintoloissa. Hän osaa valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia sekä käyttää ammattikeittiön koneita ja laitteita. Työssä tarvitaan ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden, päiväkotien, oppilaitosten, puolustusvoimien keittiöt tai yritysten henkilöstöravintolat.

Selaa avoimia työpaikkoja: Suurtalouskokki

Suurtalouskokilta edellytetään perusteellista ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä tarjolle laiton osaamista. Asiakaspalvelutaidot ovat ammatissa tarpeen. Lisäksi työssä tarvitaan kädentaitoja sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia.

Ammatti edellyttää organisointikykyä. Kokilta vaaditaan taloudellista ajattelukykyä raaka-aineiden ja ruoka-aineiden käytössä. Suurtalouskokilla on vaadittava hygienia- ja omavalvontaosaaminen. Hän osaa myös arvioida ruoan laatua sekä palvelua.

Työnjohtajana toimiminen edellyttää taitoa aikatauluttaa työvaiheita ja ohjata muita keittiössä työskenteleviä. Keittiön kiireinen työtahti edellyttää myös ripeyttä sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Suurkeittiössä työskentely on pääosin seisomatyötä, joten hyvästä kunnosta on hyötyä.

Ruoka-aine- ja pesuaineallergiat voivat olla este ammatissa toimiselle. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (kokki).  Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ruokapalvelujen ammattitutkinto (suurtalouskokki) ja erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto (dieettikokki). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Mediaanipalkka

2369 €/kk

Yksityinen sektori

2364 €/kk

Julkinen sektori

2378 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto