Error situations may occur in the 'E-services' section of Job Market Finland due to its recent reform. If you are unable to handle your case due to an error, leave a contact request in the E-services. Explain what you were trying to do and your responsible specialist will contact you. If activating your job search is not possible due to an error situation in the E-services, please contact the TE Office or local government pilot. If you need a certificate for the activation of your job search, leave a contact request in the E-services.

Instructions and support⁠

Suurtalouskokki

Professions Published

Suurtalouskokki valmistaa ruokaa muun muassa sairaaloissa, vanhainkodeissa, oppilaitoksissa ja henkilöstöravintoloissa. Hän osaa valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia sekä käyttää ammattikeittiön koneita ja laitteita. Työssä tarvitaan ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden, päiväkotien, oppilaitosten, puolustusvoimien keittiöt tai yritysten henkilöstöravintolat.

Browse job postings: Suurtalouskokki

Suurtalouskokilta edellytetään perusteellista ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä tarjolle laiton osaamista. Asiakaspalvelutaidot ovat ammatissa tarpeen. Lisäksi työssä tarvitaan kädentaitoja sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia.

Ammatti edellyttää organisointikykyä. Kokilta vaaditaan taloudellista ajattelukykyä raaka-aineiden ja ruoka-aineiden käytössä. Suurtalouskokilla on vaadittava hygienia- ja omavalvontaosaaminen. Hän osaa myös arvioida ruoan laatua sekä palvelua.

Työnjohtajana toimiminen edellyttää taitoa aikatauluttaa työvaiheita ja ohjata muita keittiössä työskenteleviä. Keittiön kiireinen työtahti edellyttää myös ripeyttä sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Suurkeittiössä työskentely on pääosin seisomatyötä, joten hyvästä kunnosta on hyötyä.

Ruoka-aine- ja pesuaineallergiat voivat olla este ammatissa toimiselle. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (kokki).  Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ruokapalvelujen ammattitutkinto (suurtalouskokki) ja erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto (dieettikokki). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Search for study options (studyinfo.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Median salary

2369 €/mo

Private sector

2364 €/mo

Public sector

2378 €/mo

The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.

Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries

Professional fields