There will be an outage in the E-services of TE Services from Thursday, October 10 at 4.30 pm to Monday, October 14 at 8 am. During the outage, personal customer and employer E-services will be unavailable and there may be service breaks at Job Market Finland. Logging in to Job Market Finland is also not available during the outage and there may be gaps in the information content and the functionality of the links. We apologise for the inconvenience. Read more.

Instructions and support⁠

Suurtalouskokki

Professions Published

Suurtalouskokki valmistaa ruokaa muun muassa sairaaloissa, vanhainkodeissa, oppilaitoksissa ja henkilöstöravintoloissa. Hän osaa valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia sekä käyttää ammattikeittiön koneita ja laitteita. Työssä tarvitaan ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden, päiväkotien, oppilaitosten, puolustusvoimien keittiöt tai yritysten henkilöstöravintolat.

Browse job postings: Suurtalouskokki

Suurtalouskokilta edellytetään perusteellista ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä tarjolle laiton osaamista. Asiakaspalvelutaidot ovat ammatissa tarpeen. Lisäksi työssä tarvitaan kädentaitoja sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia.

Ammatti edellyttää organisointikykyä. Kokilta vaaditaan taloudellista ajattelukykyä raaka-aineiden ja ruoka-aineiden käytössä. Suurtalouskokilla on vaadittava hygienia- ja omavalvontaosaaminen. Hän osaa myös arvioida ruoan laatua sekä palvelua.

Työnjohtajana toimiminen edellyttää taitoa aikatauluttaa työvaiheita ja ohjata muita keittiössä työskenteleviä. Keittiön kiireinen työtahti edellyttää myös ripeyttä sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Suurkeittiössä työskentely on pääosin seisomatyötä, joten hyvästä kunnosta on hyötyä.

Ruoka-aine- ja pesuaineallergiat voivat olla este ammatissa toimiselle. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (kokki).  Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ruokapalvelujen ammattitutkinto (suurtalouskokki) ja erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto (dieettikokki). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Search for study options (studyinfo.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Median salary

2369 €/mo

Private sector

2364 €/mo

Public sector

2378 €/mo

The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.

Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries

Professional fields