Barista

Ammatit Julkaistu

Barista on kahvijuomien asiantuntija, joka työskentelee kahvilassa. Barista osaa valmistaa kahvijuomia monilla eri menetelmillä. Ammatissa vaaditaan kahveihin liittyvän osaamisen lisäksi palveluhenkisyyttä ja hyviä vuorovaikutustaitoja.

Baristan tulee hallita erilaiset kahvijuomien valmistustekniikat sekä tietää, mitä ainesosia juoma sisältää. Toimenkuvaan voi kuulua myös muiden kuin kahvijuomien valmistamista, jolloin vaaditaan laajempaa osaamista. Työssä vaaditaan palveluhenkisyyttä ja asiakaspalvelutaitoja.

Ammatissa tulee hallita hygieeniset työskentelytavat sekä ylläpitää kahvilatilojen siisteyttä. Työ edellyttää usein sopeutumista vuorotyöhön, ja sisältää paljon seisaaltaan työskentelyä.

Ammattiin ei ole tutkintoon johtavaa koulutusta, mutta esimerkiksi tarjoilija, joka halua syventää asiantuntemustaan aiheessa voi osallistua erilaisille kursseille erikoistuakseen baristaksi.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Mediaanipalkka

2206 €/kk

Yksityinen sektori

2204 €/kk

Julkinen sektori

2271 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä

Ammattialat