Kelloseppä

Ammatit Julkaistu

Kelloseppä huoltaa, korjaa ja myy kelloja sekä muita mittaus- ja tarkkuuslaitteita. Kellosepät työskentelevät kello- ja koruliikkeissä, alan maahantuojien palveluksessa sekä yrittäjinä. Kellojen ja muiden pienten laitteiden korjaamisessa ja huollossa tarvitaan kädentaitoja ja tarkkuutta sekä asiakaspalvelutaitoja.

Kellosepänliikkeet. Kelloliikkeet. Alan maahantuojat. Tukkuliikkeet. Elektroniikka- ja sähköteollisuus. Yrittäjänä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kelloseppä

Kellosepältä edellytetään kellojen ja muiden pienten laitteiden valmistamisessa, korjaamisessa ja huollossa tarvitaan suurta tarkkuutta. Sorminäppäryys, hyvä lähinäkö, keskittymiskyky ja kärsivällisyys ovat tarpeen.

Kellosepän on osattava valmistaa käsityönä kellojen ja muiden laitteiden puuttuvia mekaanisia osia sekä korjaustyössä tarvittavia työkaluja. Monien teollisuustuotteiden ja analyysilaitteiden koon pienentyessä on tarkkuustyö entisestään lisääntynyt. Kellosepän tulee hallita perusasiat myös korujen korjauksista ja hopeatuotteista.

Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelutaitoja. Kellosepänliike on myös pienyhteisö, joten hyvät vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä. Itsenäisenä yrittäjänä toimiva kelloseppä tarvitsee myös yrittäjyyteen liittyvien asioiden tuntemusta. Ammatti edellyttää valmiutta uuden oppimiseen ja ammattitaidon kehittämiseen välineiden ja menetelmien kehittyessä.

Suurimmat terveysriskit ovat huonojen työasentojen aiheuttamat rasitusvammat.

Kellosepäksi voi kouluttautua suorittamalla taideteollisuusalan perustutkinnon (kelloseppä). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto (kelloseppämestari). 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Kellosepät voivat jatkaa opintojaan Sveitsissä WOSTEP-instituutissa, joka on Sveitsin kelloteollisuuden ylläpitämä. Se järjestää vuosittain kelloseppien jatkokoulutuskursseja. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3233 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat