Kirjanpitäjä

Ammatit Julkaistu

Kirjanpitäjiä työskentelee kirjanpitoon, laskutukseen ja reskontrien hoitoon liittyvissä tehtävissä. Työ edellyttää numerotarkkuutta, huolellisuutta, järjestelmällisyyttä ja asiakaspalvelutaitoja. Työpaikkoja on tilitoimistoissa sekä erilaisten yritysten ja organisaatioiden palveluksessa.

Kirjanpitäjiä työskentelee tilitoimistoissa sekä erilaisten yritysten ja organisaatioiden palveluksessa.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kirjanpitäjä

Kirjanpitäjän työ edellyttää taloushallinnon osaamisen lisäksi numerotarkkuutta, huolellisuutta ja järjestelmällisyyttä. Ammatissa tarvitaan myös asiakaspalvelutaitoja ja luottamuksellisuutta. Kirjanpitäjä tarvitsee myös yhteistyötaitoja.

Ammatissa on hallittava toimisto-ohjelmistot sekä taloushallinnon ohjelmistot. Työ edellyttää kykyä työskennellä joustavasti ja nopeasti kiireen myös aiheuttaman paineen alaisena. Ammatissa on hallittava keskeinen työhön liittyvä lainsäädäntö. Oman alan kehitystä on seurattava jatkuvasti.

Istumatyö ja runsas päätetyö saattavat rasittaa hartioita, olkapäitä ja selkää.

Toisella asteella voi suorittaa liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi), jossa voi valintojensa pohjalta hankkia osaamista kirjanpidosta.  

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös liiketoiminnan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto, joissa molemmissa on taloushallinnon osaamisala. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK). 

Taloushallinnon vaativimmissa tehtävissä saatetaan edellyttää liiketalouden ylempää ammattikorkeakoulututkintoa tradenomi (ylempi AMK) tai yliopistossa suoritettua kauppatieteiden kandidaatin tai kauppatieteiden maisterin tutkintoa. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3133 €/kk

Yksityinen sektori

3177 €/kk

Julkinen sektori

2895 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä

Ammattialat