Kuorma-autonkuljettaja

Ammatit Julkaistu

Kuorma-autonkuljettajan työtehtävät liittyvät paketti- ja kuorma-autolla tehtäviin kuljetuksiin. Ajamisen lisäksi työhön kuuluu kuorman käsittelyä, rahtikirjojen toimittamista sekä auton kunnossapitoa. Kuljettajia työllistävät pääasiassa kuljetusyritykset. Kuljettajan ammatti edellyttää itsenäistä työskentelyotetta, vastuullisuutta, huolellisuutta ja palvelualttiutta.

Kuljetus- ja kaupanalan yrityksissä, teollisuudessa sekä itsenäisenä yrittäjänä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kuorma-autonkuljettaja

Kuorma-autonkuljettajan työ on itsenäistä ja erittäin vastuullista, sillä hän on vastuussa rahdista, ajoneuvosta ja omalta osaltaan liikenneturvallisuudesta. Kuljetukset on osattava hoitaa aikataulujen puitteissa turvallisesti ja taloudellisesti. Kuljettajalta edellytetään vaihtuvien tilanteiden nopeaa arviointikykyä, täsmällisyyttä ja vastuuntuntoa. Kuljettajan on osattava lastata ajoneuvo säädösten mukaisesti sekä huomioitava olosuhteiden vaikutus. 

Ammatissa tarvitaan palvelualttiutta ja kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, sillä työssä ollaan päivittäin tekemisissä asiakasyritysten ja yhteistyötahojen henkilöstön kanssa. Kuljettajalta edellytetään auton tekniikan tuntemusta, koska tehtäviin kuuluu myös auton pienempien vikojen korjaus- ja huoltotyöt.

Kuljettajalta vaaditaan kulloisenkin ajoneuvon kuljettamiseen tarvittava ajokortti, jonka saamiseksi on asetettu erilaisia terveysvaatimuksia. Kuljettajan työ edellyttää hyvää näköä ja kuuloa. Terveydentila tarkastetaan säännöllisesti.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa logistiikan perustutkinnon (autonkuljettaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös kuljetusalan ammattitutkinto. Koulutusta järjestetään ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.  Puolustusvoimat kouluttaa osasta varusmiehiä kuljettajia. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Kuorma-auton kuljettamiseen tarvitaan C-ajokortti, joka suoritetaan autokoulussa. Yhdistelmäajoneuvon (rekan) kuljettajalla tulee olla CE-ajoneuvoluokan ajo-oikeus ja -kortti.

Ammattipätevyys saavutetaan suorittamalla joko perustason ammattipätevyyskoulutus tai perustason ammattipätevyyskoe. Jos kuorma-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2009 ammattipätevyyden tavaraliikenteelle saavutetaan jatkokoulutuksella. Jos linja-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2008 ammattipätevyyden henkilöliikenteelle saavutetaan jatkokoulutuksella.

Kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyydet (suomi.fi)

Mediaanipalkka

3170 €/kk

Yksityinen sektori

3177 €/kk

Julkinen sektori

2618 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat

Haastattelut