Kylmäkkö

Ammatit Julkaistu

Kylmäkön erikoisosaamista ovat kylmien ruokien suunnittelu, valmistus ja esillepano. Työpaikkana voi olla esimerkiksi laivan tai hotellin ravintola. Ammatissa vaaditaan raaka-aineiden tuntemusta, itsenäistä työotetta ja esillepanon osaamista.

Kylmäkkö on elintarvikkeiden asiantuntija, jonka tärkein tehtävä on kylmien ruokatuotteiden tarjoilun suunnitteluja valmistus. Ruokien houkutteleva esillepano edellyttää hyvää visuaalista silmää. Kylmäkön on hyvä tuntea elintarvikkeiden säilyvyyteen liittyvät seikat perusteellisesti. Erityisruokavaliot edellyttävät ruoka-aineallergioihin liittyvää osaamista. Työssä on osattava hyödyntää erilaisiin sesonkeihin ja juhlakausiin liittyviä tuotteita.

Ammatissa tarvitaan itsenäistä työotetta, yhteistyötaitoja ja tarkkuutta. Myös palautetta on osattava ottaa vastaan. Hygieeninen työskentelytapa on edellytys ammatissa toimiselle.

Ruoka- ja pesuaineallergiat voivat olla este ammatissa toimiselle.

Toisella asteella voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (kokki). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ruokapalvelujen ammattitutkinnon. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Ammattialat