Leipuri

Ammatit Julkaistu

Leipuri on leipomotuotteiden valmistamisen ammattilainen, joka työskentelee erikokoisissa leipomoissa. Ammatissa on tunnettava leipomotuotteiden valmistustavat ja tuotantoprosessi. Leipurin ammatti edellyttää kädentaitoja, huolellisuutta sekä hyvää näkö-, haju- ja makuaistia. 

Leipomot, leipomoteollisuuden tehtaat, ravintolat ja leipomotuotteiden myymälät. 

Selaa avoimia työpaikkoja: Leipuri

Leipurin on tunnettava leipomotuotteet ja hallittava niiden valmistus. Ammatissa on hallittava koneiden ja laitteiden toiminta sekä osattava puhdistaa ne turvallisuusseikat huomioiden. Suuressa leipomossa leipurin on tunnettava elintarviketeollisuuden prosessin eri valmistusvaiheet. Sen sijaan pienessä leipomossa tarvitaan asiakaspalveluosaamista. 

Leipomotyö edellyttää kädentaitoja, tarkkuutta, huolellisuutta ja paineensietokykyä. Hygieeninen työskentelytapa on edellytys ammatissa toimiselle. Leipurin on osattava kiinnittää huomiota työnsä ergonomiaan, sillä leipomotyö on seisomatyötä, johon sisältyy toistuvia työskentelyasentoja, kantamista ja nostamista. Hyvä näkö ja herkkä haju- ja makuaisti ovat eduksi ammatissa. Työssä täytyy sopeutua aikaisiin herätyksiin. 

Ruoka-aineallergiat tai jauhopölyallergia voivat olla este ammatissa toimiselle.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua leipomoalaan, jolloin tutkintonimike on leipuri-kondiittori. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös leipomoalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.  

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Hygieniapassi vaaditaan, mikäli leipomossa käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita. Poikkeuksena ovat leipomot, joissa käsiteltävät raaka-aineet tai lopputuotteet eivät ole helposti pilaantuvia elintarvikkeita, esimerkiksi leipomo, jossa valmistetaan ainoastaan taikinajuurella tehtyä ruisleipää. 

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Mediaanipalkka

2525 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto