Ravintolatyöntekijä

Ammatit Julkaistu

Ravintolatyötekijä avustaa ravintolan keittiön ja salipuolen tehtävissä. Hän osallistuu ruoanvalmistukseen, ruoan jakeluun ja myyntiin sekä huolehtii keittiön tilojen ja laitteiden puhdistuksesta. Tyypillisiä työpaikkoja ovat kahvilat ja kahvilaravintolat. Työssä vaaditaan asiakaspalveluhenkisyyttä ja ripeää työskentelyotetta.

Tyypillisiä työpaikkoja ovat ravintolat, kahvilat, kahvilaravintolat ja henkilöstöravintolat.

Selaa avoimia työpaikkoja: Ravintolatyöntekijä

Työssä tarvitaan joustavuutta, sillä ravintolatyöntekijä voi joutua siirtymään nopeastikin mitä erilaisimpiin tehtäviin. Asiakaspalvelutaidot ja -henkisyys ovat tarpeen. Yhteistyötaitoja tarvitaan ravintolatyössä. Työssä tarvitaan järjestelykykyä sekä ripeää otetta työhön.

Työ on usein raskasta seisomatyötä, joten hyvä fyysinen terveys on tarpeen. Allergisuus ruoka- ja puhdistusaineille on haitaksi ammatissa toimimiselle.

Ravintolatyöntekijäksi voi työllistyä ilman alan peruskoulutusta. Tällöin työhön perehdyttäminen tapahtuu työpaikalla. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Anniskelupassi on todistus siitä, että henkilöllä on riittävä tuntemus alkoholilainsäädännöstä. Tätä tarvitaan, jotta voi toimia C-luvalla toimivien anniskelupaikkojen vastaavana hoitajana (baarimikkona).

Mediaanipalkka

2175 €/kk

Yksityinen sektori

2116 €/kk

Julkinen sektori

2216 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat