Suurtalouskokki

Ammatit Julkaistu

Suurtalouskokki valmistaa ruokaa muun muassa sairaaloissa, vanhainkodeissa, oppilaitoksissa ja henkilöstöravintoloissa. Hän osaa valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia sekä käyttää ammattikeittiön koneita ja laitteita. Työssä tarvitaan ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden, päiväkotien, oppilaitosten, puolustusvoimien keittiöt tai yritysten henkilöstöravintolat.

Selaa avoimia työpaikkoja: Suurtalouskokki

Suurtalouskokilta edellytetään perusteellista ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä tarjolle laiton osaamista. Asiakaspalvelutaidot ovat ammatissa tarpeen. Lisäksi työssä tarvitaan kädentaitoja sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia.

Ammatti edellyttää organisointikykyä. Kokilta vaaditaan taloudellista ajattelukykyä raaka-aineiden ja ruoka-aineiden käytössä. Suurtalouskokilla on vaadittava hygienia- ja omavalvontaosaaminen. Hän osaa myös arvioida ruoan laatua sekä palvelua.

Työnjohtajana toimiminen edellyttää taitoa aikatauluttaa työvaiheita ja ohjata muita keittiössä työskenteleviä. Keittiön kiireinen työtahti edellyttää myös ripeyttä sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Suurkeittiössä työskentely on pääosin seisomatyötä, joten hyvästä kunnosta on hyötyä.

Ruoka-aine- ja pesuaineallergiat voivat olla este ammatissa toimiselle. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (kokki).  Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ruokapalvelujen ammattitutkinto (suurtalouskokki) ja erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto (dieettikokki). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Mediaanipalkka

2369 €/kk

Yksityinen sektori

2364 €/kk

Julkinen sektori

2378 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto