Tekstiilisuunnittelija

Ammatit Julkaistu

Tekstiilisuunnittelija työskentelee taiteilijana, taidekäsityöläisenä tai teollisesti valmistettujen tekstiilien suunnittelijana. Hän luo ja valmistaa yksilöllisiä taidetekstiilejä tai suunnittelee kudottuja ja neulottuja tuotteita tai painokankaita vaatetus- ja sisustustekstiileiksi. Ammatissa vaaditaan visuaalista näkemystä, luovuutta ja kädentaitoja.

Yrittäjinä, tekstiiliteollisuudessa, oppilaitoksissa ja tekstiilimyymälöissä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Tekstiilisuunnittelija

Visuaalinen silmä on ammatin perusvaatimus, mikä tarkoittaa muodon ja värin ja niiden suhteiden hyvää hahmotuskykyä. Ammatti edellyttää luovuutta ja suunnitteluosaamista. Kädentaidot ovat tarpeen.

Yhteistyökyky ja oma-aloitteisuus ovat ammatissa tärkeitä. Teollisessa suunnittelussa tarvitaan kaupallista näkemystä, innovatiivisuutta ja ennakointia sekä teollisten tuotantomenetelmien tuntemusta. Taiteilijan työssä vaaditaan kädentaitojen ja materiaalien tuntemuksen ohella taiteellista näkemystä ja ilmaisunhalua.

Itsensä työllistävillä käsityöläisillä, taiteilijoilla ja freelance-suunnittelijoilla tulee olla yrittäjyyteen liittyvää osaamista. Tietotekniikan hallinta on tarpeen.

Yliopistossa voi opiskella esimerkiksi sisustus- ja tekstiilimuotoilua. Alempi korkeakoulututkinto on taiteen kandidaatti, ylempi taiteen maisteri. 

Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon artenomi (AMK) tai muotoilija (AMK). Vaatetusalalla on mahdollista suorittaa vestonomin ylempi ammattikorkeakoulututkinto.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3469 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto