Valokuvaaja

Ammatit Julkaistu

Valokuvaaja tuottaa valokuvia eri käyttötarkoituksiin sekä julkaisuympäristöihin. Suurin osa valokuvaajista työskentelee yrittäjinä tai freelancereina. Kuvaustaitojen lisäksi valokuvaajalta edellytetään hyviä vuorovaikutustaitoja ja luovuutta.

Freelancerina tai yrittäjänä sekä sanoma- tai aikakauslehdissä, kuvatoimistoissa, kustantamoissa ja valokuvaamoissa. Myös tutkimuskeskuksissa, teollisuuden laitoksissa, puolustusvoimissa, poliisin palveluksessa, valtionarkistossa ja sairaaloissa.

Selaa avoimia työpaikkoja: Valokuvaaja

Valokuvaajan tulee hallita valokuvauksen tekniset perusteet sekä valokuvaukseen tarvittavat laitteet, ja osata soveltaa niitä erilaisissa tilanteissa hyvälaatuisten valokuvien ottamiseen. Suurin osa ajasta valokuvaajan työssä kuluu tietokoneella kuvia muokaten, joten hyvät tietotekniset- ja kuvankäsittelytaidot ovat ammatissa erittäin olennaiset. Lisäksi ammatissa tulee hallita kuvauspaikan ja sen laitteiden rakentaminen sekä valaistuksen suunnittelu ja asentaminen.

Valokuvaajalta edellytetään luovuutta ja hyvää visuaalista silmää, jota tarvitaan kuvien värien ja sommittelun suunnittelussa. Valokuvaaja tekee usein töitä asiakkaiden ja mallien kanssa, joten hyvät vuorovaikutustaidot, tilannetaju ja luottamuksen rakentaminen ovat tärkeitä taitoja. Asiakkaiden tarpeita täytyy osata kuunnella, ja soveltaa tietoa käytäntöön.

Freelancena tai yrittäjänä toimivan kuvaajan täytyy hallita yrityksen toimintaan liittyviä asioita, kuten hinnoittelua ja markkinointia.

Yliopistossa voi opiskella kuvataiteen kandidaatin ja maisterin tutkinnot painottaen valokuvataidetta ja yhteiskuntatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnot kuvajournalismin alalla. Ammattikorkeakouluissa valokuvausta voi opiskella kulttuurialalla, jolloin tutkinto on medianomi tai kuvataiteilija.

Toisella asteella voi suorittaa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös media-alan ammattitutkinto (valokuvaaja AT) ja erikoisammattitutkinto (valokuvaajamestari). Toisen asteen ammatillisen tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Valokuvauskursseja järjestetään monissa oppilaitoksissa kautta maan, muun muassa työväen- ja kansanopistoissa. Valokuvaajalta ei välttämättä edellytetä koulutusta, sillä moni on itseoppinut alalle.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3338 €/kk

Yksityinen sektori

3545 €/kk

Julkinen sektori

2891 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto