Baarimestari

Haastattelut Julkaistu

"Baarimestarit ovat persoonia, ja hyville tyypeille löytyy aina töitä. Työskentelymahdollisuuksia on ympäri maailmaa, jos osaa edes vähän englantia."

Baarimestari Ortjo Nieminen
  • Ortjo Nieminen 
  • Baarimestarina ravintolassa Another Doggy, jonka omistaa The Other Company Oy. 
  • Valmistunut ravintolakokiksi sekä myöhemmin tarjoilijaksi Pohjois-Karjalan ammattiopistosta. Suorittanut baarimestarin erikoisammattitutkinnon Savonian ammattiopistossa. 
  • Työkokemusta alalta 13 vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi. 

Olen baarimestari ja työpaikkani on Another Doggy -ravintola Joensuussa. Työpäiväni koostuu juomien suunnittelusta ja sekoittamisesta, asiakaspalvelusta sekä tapahtumien suunnittelusta. Toimin samassa ravintolassa myös ravintolapäällikkönä. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Ensin ajattelin, että minusta tulee kokki. Tein ravintolakokin koulutukseen kuuluvan viimeisen harjoittelun baarissa ja jäin sinne harjoittelun jälkeen töihin. Pian tämän jälkeen päädyin yökerhoon tiskin taakse. Kun olin tehnyt töitä baaritiskin takana viisi vuotta, tuli tunne, että olisi hyvä tietää juomista enemmän. Ryhdyin itseopiskelemaan cocktailien valmistamista, ja myöhemmin hakeuduin opiskelemaan baarimestarin erikoisammattitutkintoa. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Baarimestarin työviikon tahti kiihtyy, mitä pidemmälle viikko etenee. Alkuviikon aikana tehdään valmisteluja viikonloppua varten, kuten puretaan kuormat ja misaillaan eli tehdään etukäteisvalmisteluja. Baarimestarin työssä misailu tarkoittaa erilaisten liemien, kuten siirappien, kordiaalien eli makupohjien ja etikkapohjaisten shrubien keittämistä. Myös mehut puristetaan etukäteen.  

Perjantaisin ja lauantaisin työ on kiireistä juomien tarjoilua ja sekoittamista. Baarimestari ravistaa parhaimmillaan shakerilla satoja juomia illassa, ja työskentelee tauotta ihmisten katseiden alla. Sunnuntaisin on hiljaisempaa, ja silloin kokoonnutaan usein viettämään aikaa muiden ravintola-alan ammattilaisten kanssa. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen baarissa, joka on työympäristönä hyvin meluisa. Tinnitus on baarimestareille tuttu vaiva. Baarimestarit ovat töissä iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.  

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Baarimestarin osaamisen perusta on hyvä alkoholittomien ja alkoholillisten tuotteiden tuntemus. Sen lisäksi tarvitaan luovuutta, asiakaspalvelutaitoja ja kärsivällisyyttä. Erilaisten makuparien yhdisteleminen ja uuden kokeileminen vaatii kekseliäisyyttä. Kokeilevan keittiön hallitseminen ei kuitenkaan riitä, vaan täytyy olla myös intohimoinen asiakaspalvelija. Kun tekee työtä ympäristössä, jossa musiikki pauhaa ja ihmiset ovat usein humalassa, vaaditaan pitkää pinnaa.  

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta on se, kun pääsee yllättämään asiakkaan hyvällä cocktaililla eli tarjoamaan elämyksen.  

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Se, että baarimestarin viikkorytmi on erilainen kuin ystävillä tai perheellä. Usein käy niin, että ystävät vaihtuvat matkan varrella toisiin ravintola-alan työntekijöihin, koska ystävyyssuhteita tai parisuhdetta on hankalaa ylläpitää päivätöissä käyvien kanssa.  

Alkoholismi on alan sudenkuoppa. Vaikka itse pystyisi välttämään sen, voi joutua seuraamaan sivusta muiden alan työntekijöiden kamppailua alkoholin käytön kanssa. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee baarimestarin ammattia? 

Baarimestari on kutsumusammatti, sillä tähän ammattiin ei päädytä palkan tai työaikojen vuoksi. Tämä on kuitenkin hauska työ, jos aidosti pitää asiakaspalvelusta ja haluaa leikkiä erilaisten makuparien kanssa. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Baarimestarit ovat persoonia, ja hyville tyypeille löytyy aina töitä. Työskentelymahdollisuuksia on ympäri maailmaa, jos osaa edes vähän englantia. Tulevaisuudessa tehdään luultavasti enemmän alkoholittomia cocktaileja ja low abv -cocktaileja eli juomia, joissa on matala alkoholipitoisuus. 

Ammatit

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli