Kultaseppä

Haastattelu

Kultasepän mestarityönäni valmistin kaulakorun, jossa käytin ensimmäisen kerran apuna tietotekniikkaa. Kultaseppä pystyy valmistamaan minkä tahansa tuotteen. Pitkä työstöaika kuitenkin lisää tuotteen valmistuskustannuksia. Aina ei kannata tehdä käsin. Koneista pitää ottaa irti se hyöty, mikä niistä lähtee. Loppu tehtäköön käsin.

Kristian Saarikorpi

Korussa tärkeintä on muoto. Asiakas haluaa muotoillun tuotteen, ei pelkkää kultaa ja timantteja. Käsityön ja huipputeknologian avulla luon tyhjästä jotakin ainutlaatuista. Sulatan kourallisen kultahippuja, teen siitä levyn tai lankaa, rakennan osat ja liitän ne toisiinsa. En kuitenkaan pidä itseäni taiteilijana, en edes tyypillisenä kultaseppänä. Olen sekoitus insinööriä, teollista muotoilijaa ja perinteistä kultaseppää.

Suomalaisen hopeaseppätaidon isän, Bertel Gardbergin mukaan hyvä muotoilija hallitsee myös käsityön. Vaikka oma työni painottuu tällä hetkellä muotoiluun, en luovu koruista koskaan. Vaativan uniikkituotteen valmistaminen on sen verran lähellä sydäntäni.

Korutuotteiden markkinat kehittyvät kiintoisaan suuntaan. Tekniikka paranee ja tuotantokustannukset alenevat. Kultaseppäala ei vain oikein osaa hyödyntää muotoilupalvelua. Teollisuuden piirissä muotoiluprojekteihin käytetään valtavasti resursseja.

Suomalaisella korulla on mielettömät mahdollisuudet. Vientimarkkinoilta löytyy tilaa, mutta menestys vaatii rohkeita vetoja. Yrityksissä selataan kansainvälisiä korulehtiä ja tilataan tuotteet ulkomailta. Samaan aikaan mietitään, miksi vienti ei vedä.

Yhdistämällä muotoilu ja käsityötaito voisimme tarjota maailmalle paljon omaperäistä. Kykenemme luomaan korulle suomalaista lisäarvoa. Kenties älyä. Koristautuminen ei aina välttämättä ole korun ainoa funktio.

Valmistan koruja ja korukonsepteja ja teen yhteistyötä muun muassa muotoilutoimistojen kanssa. Teen liikelahjoja ja tarjoan kultasepille mallinrakennuspalvelua. Asiakkaitani ovat myös sellaiset teollisuusalojen yritykset, jotka haluavat tuotteisiinsa korun kokoa tai korunomaisia piirteitä. Ne hakevat tehokkuutta tuotantoonsa. Minun tietotekninen tekemistapani sopii niille. Elantoni olen kuitenkin hankkinut tähän asti vihkisormuksilla.

Käsityötä ja tietotekniikkaa

Ennen valmistusvaihetta suunnittelen ja visualisoin tuotteen. Teen mallikappaleen virtuaalisesti. Käytän samoja tietokoneohjelmia kuin auto- ja lentokonesuunnittelijat, mutta minä tarvitsen työhöni kultasepän osaamista ja materiaalituntemusta. Käytän perinteisen viilan, sahan ja vasaran rinnalla tietokonetta.

Korun päämateriaaleja ovat kahdeksantoista karaatin kulta, platina ja jalokivet. Kulta on lempimateriaalini. Sen olemus, ulkonäkö ja työstettävyys miellyttävät minua. Raaka-aineeni nostaa varaston arvoa tarpeettomasti ja rahaa sitoutuu tavallaan turhaan. Kaikkeen tosin turtuu: en niin hirveästi pelästy, vaikka joskus löydänkin tyttäreni leikkimästä kultapötikän kanssa.

Moni kollegani hakee ideansa omasta tunnemaailmastaan. Minun tuotteisiini liittyy usein jokin tekninen oivallus. Tunnetuin tuotteeni lienee Puzzle -kihlavihkisormus. Kaksi hiukan irrallaan olevaa sormusta yhtyvät toisiinsa palapelimäisellä liitoksella. Sormus on kuin avioliiton side, joka yhdistää ja antaa liikkumavaraa. Mallistooni kuuluu myös ladottava vihkisormus, johon omistaja voi halutessaan lisätä kerroksia.

Ihmiset panostavat mielellään vihkisormukseen, sillä se pysyy sormessa kenties läpi elämän. Kiertelen messuilla esittelemässä suunnittelemiani sormuksia ja yritän erottua massasta. Häämessuilla jokainen messuvieras on potentiaalinen asiakas. Sormuksen suunnittelu vaatii mielikuvitusta. Tuote on pieni ja vain osa siitä jää näkyviin.

Valmistan korkealuokkaisia koruja. Uskallan antaa tuotteilleni elinikäisen takuun.

Kultasepän mestarityönäni valmistin kaulakorun, jossa käytin ensimmäisen kerran apuna tietotekniikkaa. Valmistauduin vastaamaan epäsovinnaisen työni aiheuttamaan kritiikkiin, mutta yllätyksekseni kukaan ei moittinut. Työhöni kuului tosin valtava määrä käsityötä. Koru maksoi 35.000 euroa ja se ostettiin hyvään kotiin.

Teknologia mahdollistaa ihmeellisiä asioita

Korujen lisäksi teen teollisuuden ensimalleja, joista valmistetaan massatuotteita. Palvelen myös suomalaisia kultaseppiä. Seppä toimittaa minulle raakapiirustuksen tuotteestaan. Minä suunnittelen ja teen vahamallin. Vahasta syntyy kipsimuotti, johon metalli valetaan. Kultaseppä työstää metallivalosta käsin.

Kultaseppä pystyy valmistamaan minkä tahansa tuotteen. Pitkä työstöaika kuitenkin lisää tuotteen valmistuskustannuksia. Aina ei kannata tehdä käsin. Koneista pitää ottaa irti se hyöty, mikä niistä lähtee. Loppu tehtäköön käsin. Jos valmistaisin omat tuotteeni puhtaasti käsityönä, kenelläkään ei olisi varaa hankkia niitä.

Teknologia mahdollistaa ihmeellisiä asioita. Kone kykenee jyrsimään 360 astetta. Ornamentin kaiverrus vie tuntikausia, kone tekee sen muutamassa minuutissa. 

Useat kultasepät eivät kiinnostu mallinnuksesta ja muotoilusta. Urani alussa minäkin halusin vain taitavaksi käsityöläiseksi. Tahdoin kiihkeästi oppia tekniikat, materiaalit, työkalut ja työstötavat.

Heittäydyin tuntemattomaan

En kasvanut käsityöympäristössä. Vaikka istuinkin veistelevän vaarin polvella, vasta armeijassa kuulin, että joku ne korut tekee. Kaukaa suvustani löytyy mustaraudan seppä, mutta muutoin lähisukulaiseni toimivat aivan eri aloilla. Heittäydyin täysin tuntemattomaan ammattiin.

Kultaseppäkoulun pääsykokeissa tehtäväkseni annettiin sommitella talo messinkilevystä. Koskin silloin ensimmäisen kerran juotospilliin ja läpäisin kokeen. Motoriikkaa vaativat tehtävät sujuvat minulta helposti. Matematiikka ja kielet eivät.

Koulun jälkeen päätin mennä töihin Thorbjörn Tillanderille, mutta sielläpä ei kiinnostuttu minusta. Sisuunnuin ja soitin siltä seisomalta toiseen kuuluisaan kultaseppäyritykseen. A.Tillanderin silloinen johtaja pyysi luokseen ja palkkasi minut. Pääsin hyvämaineiseen taloon ja kovaan kouluun.

Koesuunnitteluprojektin jälkeen toimin neljä vuotta yrityksen pääsuunnittelijana. Opin suunnittelun, asiakaspalvelun ja arvokkaiden korujen valmistuksen. Hikipisarat tihkuivat otsalle, kun istutin omaisuuksien arvoista timanttia paikalleen.

A.Tillanderin jälkeen siirryin kymmenen kultasepän kumppaniksi Union Design -yhtiöön. Teimme töitä yhteisen tuotemerkin alla, ja käytimme yhteisiä laitteita. Markkinointi hoidettiin keskitetysti. Työ kultaseppien yhteenliittymässä merkitsi kevyttä siirtymävaihetta yrittäjyyteen. Perustin silloin oma yritykseni Saarikorpi Design Oy:n. Nyt toimin täysin omillani.

Haluan kokeilla ja testata

Kuopiolainen Saurum Oy markkinoi viittä mallistoani. Koruni eivät ole ultrakalliita mutteivät halpojakaan. Pyrimme rakentamaan Saarikorpi Jewellerystä brändiä, joka kenties aikanaan toisi perustoimeentuloni. Voisin raskaan perustyön jälkeen häärätä suunnittelun ja kokeellisen kultasepäntyön parissa.

Suunnittelu ja mallintaminen merkitsevät tietokoneen äärellä kököttämistä. Vastapainoksi yritän pysyä tiukasti sepän työssä. Käsityö on niin hauskaa ja terapeuttista. Silloin minun ei tarvitse tuskailla osaamiseni kanssa. Teen tekemisen ilosta.

Kun työskentelen, olen mukana määrätynlaisessa prosessissa. Ärsyke johtaa haluun toteuttaa. Etenen työjaksosta toiseen. Yksi projekti saattaa kestää kuukausia, idean työstäminen kauemminkin. Päässäni jatkuvasti muhivat ideat eivät silti välttämättä toteudu koskaan. Synnyttäminen onkin pääasia. Synnytyksen jälkeen en millään viitsisi tehdä samaa uudelleen.

Haluan kokeilla ja testata uusia ideoita, mutta säilytän mielelläni myös kaikki asiakkaani. Vuokrarahat pitää joka tapauksessa saada kasaan.

Silloin tällöin koulutan aloittelijoita mallinnustyöhön. Osallistun myös Taideteollisen korkeakoulun Design Business Network -koulutukseen. Verkottuminen tuo kansainväliset markkinat lähemmäksi. Tiedän, että valitsemani työskentelytapa yleistyy. Kun tietokoneet valtaavat toden teolla kultaseppien pajat, olen jo ylittänyt kipukynnyksen.

Kultasepät nousevat kellareistaan

Asun perheeni kanssa Fiskarsin ruukissa, Pohjan kunnassa. Halusimme vaimoni kanssa tarjota lapsellemme maaseudun rauhaa ja iloa. Haimme myös rauhaa työskentelyllemme. Täällä pääsemme myös yhteistyökosketuksiin eri alojen toimijoiden kanssa.

Perinteinen kultaseppä-ammatti saattaa muuttua tulevaisuudessa rajusti. Jos koulutuksen sisältöön ei kiinnitetä huomiota, työpaikat voivat karata toisille ammattilaisille.

Muutoin alalla menee hyvin. Kultasepät nousevat kellareistaan. Käsityö on arvossaan, kenties alan voimakkaan ketjuuntumisen vuoksi. Ketjuuntuminen on yhdenmukaistanut kultasepäntuotteet. Liikkeiden näyteikkunoissa esitellään suurin piirtein samat tavarat. 

Olen tietoinen siitä, mitä osaan ja mitä en. Luultavasti alalla arvostetaan minua enemmän kuin inhotaan. Sanon ääneen ikävät asiat, mutta yritän edelleenkin oppia ammattiani. Vaikeassa projektissa yksinkertainenkin voi muuttua ongelmalliseksi. Se pudottaa maan pinnalle ja opettaa nöyryyttä.

Puitteet ovat kunnossa. Tästä eteenpäin kaikki riippuu minusta. Vain minä voin mokata.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Jukka Uotila