Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Hautaustoimistotyöntekijä

Ammatit Julkaistu

Hautaustoimistotyöntekijät työskentelevät hautaustoimistoissa, jotka järjestävät monenlaisia hautajaisiin liittyviä palveluita omaisten toimeksiannosta. Hautaustoimistotyöntekijä voi toimia työntekijänä hautaustoimistossa asiakaspalvelutehtävissä, huolehtia vainajien kuljetusjärjestelyistä, opastaa hautaustoimistossa asiakasta perunkirjoitukseen tai neuvoa kuolinpesän talousasioihin liittyvissä kysymyksissä. Monet toimivat yrittäjinä. Ammatissa tarvitaan hyviä vuorovaikutustaitoja, asiakaspalvelutaitoja ja hienotunteisuutta sekä usein myös yrittäjyyteen liittyvää osaamista.

Työ hautaustoimistossa on asiakaspalvelutyötä, joka edellyttää hyviä vuorovaikutustaitoja, hienotunteisuutta ja tilannetajua. Lisäksi yhteistyötaitoja tarvitaan muiden työntekijöiden, sairaaloiden ja seurakuntien henkilöstön kanssa asioitaessa.

Ammatissa tarvitaan myös kädentaitoja. Työ voi tuntua kuormittavalta omaisten surun vuoksi, joten työ edellyttää hyviä henkisiä voimavaroja. Lisäksi omaisilla voi olla monenlaisia odotuksia hautajaisjärjestelyiden suhteen, joten ammatissa tarvitaan myös paineensietokykyä sekä kykyä vastaanottaa palautetta.

Työssä tarvitaan myös fyysistä voimaa ja tietoa ergonomisesti oikeista työasennoista. Kielitaito on eduksi. Yrittäjät tarvitsevat työssään yrittäjyyteen liittyvää osaamista ja tietämystä esimerkiksi markkinoinnista, verotuksesta ja kirjanpidosta.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinnon hautauspalvelun osaamisalaan suuntautuen. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Yrittäjiksi ryhtyvillä on usein pitkä työkokemus ja sitä kautta hankittu osaaminen alalta. Työnantaja perehdyttää yleensä tehtäviin. Yrittäjän valmiuksia voi parantaa suorittamalla yrittäjän ammattitutkinnon. 

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK).  Yliopistoissa voi opiskella kauppatieteitä. Alempi korkeakoulututkinto on kauppatieteiden kandidaatti, ylempi kauppatieteiden maisteri.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Työntekijän palkka sovitaan työnantajan kanssa solmitulla työsopimuksella. Yrittäjillä tulot määräytyvät palveluliiketoiminnan kannattavuuden mukaan.