Kieltenopettaja
Kieltenopettajat opettavat vieraita kieliä eri kouluasteilla, kuten peruskoulussa, lukiossa, ammatillisissa oppilaitoksissa tai aikuisopetuksessa. Kieltenopettaja ohjaa oppilaita kehittämään kielitaitoaan kuullun ymmärtämisessä, puhumisessa, lukemisessa ja kirjoittamisessa. Kieltenopettaja voi opettaa myös kulttuuria ja tapoja, jotka liittyvät opetettavaan kieleen. Ammatissa vaaditaan vahvaa kielitaitoa, pedagogisia taitoja sekä kykyä suunnitella oppimateriaaleja ja -menetelmiä eri oppijoille sopiviksi.
Peruskoulut, lukiot, ammatilliset oppilaitokset, ammattikorkeakoulut, yliopistot, yksityiset kielikoulut ja opistot.
Kieltenopettajan tulee hallita opetettavat kielet sujuvasti sekä kirjallisesti että suullisesti. Pedagogiset taidot ovat keskeisiä, sillä opettajan on kyettävä suunnittelemaan oppitunteja, valitsemaan sopivia opetusmenetelmiä ja huomioimaan erilaisten oppijoiden tarpeet. Lisäksi kieltenopettajan on osattava tukea oppilaita kielitaidon eri osa-alueilla, kuten kuullun ymmärtämisessä, puhumisessa, lukemisessa ja kirjoittamisessa. Opettajalta vaaditaan myös luovuutta, mielikuvitusta ja hyviä vuorovaikutustaitoja.
Kulttuurien tuntemus on tärkeää, jotta oppilaat ymmärtävät kielen käytön yhteyksiä kulttuuriin ja voivat oppia myös tapoja ja käytänteitä kielialueelta. Hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky motivoida oppilaita ovat olennaisia, sillä kielten oppiminen vaatii usein pitkäjänteistä harjoittelua ja rohkeutta käyttää kieltä aktiivisesti. Oman kielitaidon ylläpitäminen ja itsensä kouluttaminen kuuluu kieltenopettajan työhön.
Yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto vieraisiin kieliin suuntautuen. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri. Tutkintoon tulee sisältyä opettajan pedagogiset opinnot.
Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen virkoihin on edellytyksenä yleensä lisensiaatin tai tohtorin tutkinto, joka voidaan suorittaa yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen.
Opettajien kelpoisuusvaatimuksista säädetään asetuksessa opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista.
Mediaanipalkka
4216 €/kk
Julkinen sektori
4216 €/kk
Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.