Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Kosmetologi

Ammatit Julkaistu

Kosmetologi on ihon- ja kauneudenhoidon ammattilainen. Kosmetologi suunnittelee ja toteuttaa erilaisia hoitoja ja ehostuksia asiakkaille. Suurin osa kosmetologeista toimii yrittäjinä. Työssä tarvitaan kauneudenhoidon osaamista, kädentaitoja sekä asiakaspalvelutaitoja.

Yrittäjinä sekä kauneushoitoloiden, terveydenhoitoalan yritysten, kylpylöiden, kosmetiikkamyymälöiden ja kosmetiikan maahantuontiyrityksissä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kosmetologi

Ammatti vaatii ihon- ja kauneudenhoidon eri hoitomuotojen, kuten kasvo-, jalka-, käsi- ja vartalohoitojen osaamista. Lisäksi tarvitaan eri ehostusmuotojen hallintaa, kuten esimerkiksi ihokarvojen poistoon liittyvien toimenpiteiden sekä ripsien ja kulmien ehostuksen osaamista. Kosmetologin ammattitaito syntyy hygienian, ihmisen anatomian ja fysiologian tietämyksestä sekä kosmetiikan ainesosien ja ihonhoitomenetelmien tuntemisesta. Lisäksi kosmetologi ohjaa asiakkaita oman tyylin löytämisessä.

Vuorovaikutustaivot ovat keskeisessä osassa ammattia, ja empaattisuudesta on hyötyä asiakaskohtaamisissa. Hoito- ja tuoteosaamisen lisäksi yksilöllisen hoitosuunnitelman muodostaminen vaatii kykyä kuunnella asiakkaan tarpeita. Kädentaidot korostuvat kosmetologin työssä, ja monissa työvaiheissa on etua tarkkuudesta ja vakaasta otteesta.

Kosmetologin ammatissa vaaditaan myös markkinoinnin ja myynnin taitoja, koska kosmetologi myy paitsi omia palvelujaan myös kauneudenhoitoon liittyviä tuotteita ja laitteita. Ala kehittyy koko ajan, joten kosmetologin täytyy pitää yllä omaa ammattitaitoaan kouluttautumalla ja etsimällä aktiivisesti uutta tietoa.

Hyvä peruskunto on olennainen kosmetologin työssä, koska toisinaan staattiset ja fyysiset työskentelyasennot ja -olosuhteet voivat kuormittaa käsiä ja selkää. Kosmetologin työ saattaa painottua iltoihin ja viikonloppuihin, joten ammatissa vaaditaan usein joustavuutta.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon (kosmetologi tai kosmetiikkaneuvoja).  Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Kauneudenhoitoalan ammattikorkeakoulututkinto on estenomi (AMK).

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

2338 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto