Ohjeet ja tuki⁠

Peliohjelmoija

Ammatit Julkaistu

Peliohjelmoija on ohjelmoinnin ammattilainen, joka vastaa videopelien teknisestä toteutuksesta kehittämällä pelin toiminnallisuudet, kuten hahmojen liikkeet, pelimekaniikan, tekoälyn ja pelin fysiikan. Peliohjelmoija käyttää työssään ohjelmointikieliä, kuten C++ tai C# sekä pelimoottoreita. Peliohjelmoija tekee tiivistä yhteistyötä muiden pelinkehitystiimin jäsenten kanssa. Ammatissa vaaditaan vahvaa teknistä osaamista, ongelmanratkaisukykyä, yhteistyötaitoja ja luovuutta.

Peliteollisuuden yritykset.

Selaa avoimia työpaikkoja: Peliohjelmoija

Peliohjelmoijalta vaaditaan laaja-alaista teknistä osaamista sekä luovuutta. Ammatissa on hallittava kehittämisessä käytettävä ohjelmointikieli, kuten C++, C#, Python tai Java. Lisäksi on tunnettava pelimoottorit, sillä ne ovat keskeisiä pelien suunnittelussa ja toteutuksessa. Matemaattinen osaaminen on tärkeää erityisesti pelien mekaniikan, liikkeen ja fysiikkamallinnuksen toteuttamisessa. Ohjelmointityö edellyttää loogista päättelykykyä, järjestelmällisyyttä ja tarkkuutta.

Peliohjelmoijan ammatissa tarvitaan myös kykyä suunnitella ja optimoida algoritmeja, jotta pelit toimivat sujuvasti eri alustoilla. Hyvät ongelmanratkaisu- ja yhteistyötaidot ovat olennaisia, koska pelinkehitys perustuu yhteistyöhön, jossa ohjelmoija tekee tiivistä yhteistyötä suunnittelijoiden, taiteilijoiden ja tuottajien kanssa. Työ edellyttää myös peligenrejen ja niihin kuuluvien pelien tuntemusta. Peliohjelmoijalta vaaditaan kiinnostusta pelaamista ja peliohjelmointia kohtaan.

Hyviä viestintätaitoja tarvitaan esimerkiksi ongelmien kuvaamisessa ja raportoinnissa. Ammatissa tarvitaan erityisesti englannin kielen taitoa. Lisäksi peliohjelmoijalta vaaditaan oman alan kehityksen ja teknologioiden jatkuvaa seuraamista sekä täydennyskouluttautumista tai itseopiskelua.

Hyvä stressinsietokyky on eduksi.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto datanomi ohjelmistotuotantoon suuntautuen. 

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella tietojenkäsittelyä ja suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK) esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikkaa opiskellen. 

Yliopistossa voi opiskella pelien suunnittelua ja kehittämistä englanniksi. Alempi korkeakoulututkinto on taiteen maisteri. Yliopistoissa pelialan koulutusta järjestetään myös osana tietokäsittelytiedettä.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3970 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat